Băsescu contraatacă: ”USR vrea să nu câștige Nicușor, PNL vrea un scor prost al PMP”

2
1159

Traian Băsescu spune că neincluderea PMP în acordul pentru București dintre PNL și USR-PLUS ”este o șansă mai mică pentru Nicușor Dan să câștige alegerile, pentru că PMP-ul va avea candidat”.

Întrebat dacă va candida el însuși la Primăria Capitalei, fostul președinte a răspuns: ”Este posibil. Încă nu sunt luate deciziile în interiorul partidului, noi nu am făcut nimic, PMP-ul nu a făcut nimic, până când nu s-a luat decizia finală în segmentul de dreapta, adică USR, PNL. PMP-ul a așteptat o coaliție cu celelalte două partide. Dacă au refuzat-o, asta e”.

Într-o intervenție telefonică la RFI, Traian Băsescu spune că nu înțelege raționamentul PNL și USR prin care PMP nu a fost inclus în alianța pentru București.

”Îmi este greu să înțeleg acest lucru, din două motive. De regulă, cei care spun nu vrem lângă PMP invocau faptul că eu eram președintele PMP-ului. Nu mai sunt, nici măcar nu mai plătesc cotizație la PMP, am renunțat și la calitatea de președinte de onoare. Deci Băsescu nu poate fi invocat ca motiv. Și atunci rămâne o singură explicație: au vrut să facă tot ce se poate pentru ca Nicușor Dan să nu beneficieze și de cele 9-10 procente pe care PMP-ul le obține matematic în București, probabil în speranța că nu va câștiga Primăria Capitalei. Alt raționament valabil nu văd”, a declarat fostul președinte al României.

Întrebat dacă poate candida, ținând cont de procesul în curs legat de colaborarea sa cu Securitatea, Traian Băsescu a răspuns:

”Vă asigur că voi da aceeași declarație, pentru că este o prostie să spui că relația cu cei în 73 era una care genera pericol, în condițiile în care noi eram civili, nu eram militari la ora la care se întâmpla acest lucru. Sigur că voi da același tip de declarație, de necolaborare cu Securitatea”.

Întrebat ce șanse își dă la Primăria Capitalei, Traian Băsescu a răspuns:

”Pentru mine, cel mai important lucru este să dau o mână de ajutor PMP-ului. Din punct de vedere al șanselor, nu cred că cineva poate dormi liniștit, când știe că eu candidez, iar dacă bucureștenii vor să aibă un primar care să continue proiectele din mandatul trecut, pe care l-am avut și care nu au fost continuate, nu au decât o soluție de vot, să voteze Traian Băsescu. Dacă nu vor decide în acest sens, nu am decât să îmi continui activitatea la Parlamentul European”.

La remarca jurnalistului că dacă va candida și nu va câștiga, îi va da o mână de ajutor indirect candidatei PSD, Gabriela Firea, fostul șef al statului a replicat:

”Bun și direct ce să fac, să spun au dreptate PNL și USR, PMP-ul trebuie să dispară? Pentru că și acesta este un obiectiv, de fapt, s-au întâlnit pe soluții comun convenabile: USR-ul vrea să nu câștige Nicușor, iar PNL-ul vrea un scor prost al PMP-ului, pentru ca și PMP-ul să vină la fuziune și să-i facă pe toți urmașii Brătienilor. Or cu modestie, cei din PMP se revendică a fi urmași ai lui Petre Roman”.

În urma unui acord semnat târziu în noaptea de vineri spre sâmbătă, PNL și USR-PLUS au bătut palma candidaturilor comune în Capitală.

PMP nu va face parte din alianța pentru București, condiție imperativă a USR-PLUS. Cele 6 primării de sector au fost împărțite „3 la 3”, iar viceprimarii sunt și ei distribuiți egal (câte unul de la PNL și de la USR-PLUS, la fiecare sector).

După ce PMP a fost scos din joc (prin urmare, și candidatul Mihail Neamțu), Sectorul 3 a revenit PNL, care a venit cu o surpriză: Adrian Moraru, consilierul ministrului Muncii, Violeta Alexandru, care este și șefa PNL București. Moraru a condus multă vreme un ONG prestigios – Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Astfel, PNL va avea candidați la primăriile sectoarelor 3, 5 și 6, iar USR-PLUS la cele ale sectoarelor 1, 2 și 4.

USR-PLUS a comunicat și viceprimarul său pentru Primăria Capitalei: Vlad Voiculescu.

VEZI ȘI:

EXCLUSIV. Acord final PNL-USR&PLUS la București. Cine sunt candidații comuni la primăriile de sector

VIDEO. ”100%, Traian Băsescu intră în cursa pentru București, dacă negocierile eșuează”. Interviu cu Ioana Constantin

2 comments

  1. Eunescu 1 august, 2020 at 23:06 Răspunde

    Când esti prost începi sa ai ifose. Aduceți-vă aminte ca înscrierea în cursa electorala a lui Isărescu și Stolojan l-au făcut președinte pe Ion Iliescu. Ca și acum, din motive de prostie. Sau din interese ascunse. Se repeta scenariul iar indivizii aceștia sunt orice dar nu și politicieni.

Leave a reply