duminică, septembrie 24

Barrna: „Managementul corect al chimicalelor reprezintă o preocupare permanentă pentru un viitor sănătos”

0
338

„Substanţele chimice se află peste tot în viaţa de zi cu zi, dar utilizarea lor trebuie să nu pună în pericol sănătatea oamenilor sau a mediului, iar managementul corect al chimicalelor reprezintă o preocupare permanentă pentru un viitor sănătos al generaţiilor viitoare”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Vineri seara, s-a încheiat cea de-a patra întâlnire a procesului intersesional al Abordării Strategice şi Managementul consolidat al substanţelor chimice şi deşeurilor după 2020 (IP4), în cadrul căreia a fost luată în discuţie şi o propunere privind o taxă coordonată, la nivel global, pentru materiile prime chimice pentru a alimenta un nou fond internaţional privind substanţele chimice şi deşeurile..

„Această săptămână a fost o provocare, atât din punct de vedere al organizării unei asemenea reuniuni, de importanţă internaţională, cât şi în ceea ce priveşte subiectele dezbătute. Managementul corect al chimicalelor reprezintă o preocupare permanentă pentru un viitor sănătos al generaţiilor viitoare, dar şi o modalitate de a respecta ceea ce ne oferă natura. Substanţele chimice se află peste tot în viaţa de zi cu zi, de la ambalaje, produse de vestimentaţie, cosmetice, dar utilizarea lor trebuie să nu pună în pericol sănătatea oamenilor sau a mediului.

De aceea, această reuniune de la Bucureşti, care a pregătit următoarea conferinţă internaţională de profil (ICCM5), a fost esenţială, în primul rând pentru elaborarea aranjamentelor ce urmează pentru o abordare strategică şi o bună gestionare a substanţelor chimice şi a deşeurilor. Rezultatul aşteptat al reuniunii, un document consolidat care să cuprindă viziunea tuturor statelor participante, a fost îndeplinit. Putem spune, cu mândrie, că la reuniunea de la Bucureşti s-a pus piatra de temelie pentru un viitor acord multilateral de mediu în domeniul managementului substanţelor chimice şi deseurilor”, a declarat ministrul Barna Tanczos, conform unui comunicat al MMAP.

În cele 5 zile ale evenimentului, discuţiile delegaţiilor prezente s-au axat pe: obiective pentru instrumentul internaţional legislativ de după 2020, punctele focale naţionale, planurile naţionale de punere în aplicare; modul în care instrumentul internaţional legislativ ar trebui să abordeze problemele de interes; implicarea sectorului privat în finanţarea gestionării substanţelor chimice şi a deşeurilor, identificarea obiectivelor instrumentului şi a modului de alegere a „problemelor de interes” care ar fi vizate pentru o atenţie concentrată şi o acţiune concertată, precum şi parteneriate multisectoriale.

De asemenea, printre subiectele abordate s-au aflat relaţia dintre instrumentul internaţional legislativ şi panoul de politici ştiinţifice pentru produse chimice şi deşeuri mandatat de cea de-a cincea sesiune a Adunării ONU pentru mediu (UNEA5), dar şi viziunea şi principiile noului instrument internaţional legislativ în curs de negociere.

„De-a lungul acestei săptămâni petrecute în Bucureşti, am înregistrat progrese considerabile, în special în ceea ce priveşte construirea viziunii noastre comune pentru o planetă sigură împotriva substanţelor chimice şi a poluării deşeurilor. Încă mai avem ceva de făcut şi ne angajăm constructiv în mai multe chestiuni pertinente”, a declarat Sheila Aggarwal-Khan, director economic al Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Leave a reply