Barcelona crede în lacrimi! O poză imensă și un mesaj fără egal

1
617

Javier Martinez (dreapta), tatăl lui Xavi, baiatul în vârstă de trei ani care a murit cu unchiul său în atacul de pe Rambla, a ieșit în lacrimi ieri, la reuniunea religioasă din localitatea sa de reședință, Rubí (Barcelona), la care au participat circa 700 de persoane. “Trebuie să îmbrățișez un musulman”, a spus omul ca o dovadă a dorinței sale de a depăși drama. Și a făcut-o. Imaginea e fabuloasă. Tatăl și imamul Dris Salym (stânga în imaginea principală) îmbrățișați în lacrimi! Au plâns amândoi ca doi copii, în timp ce Silvia, mama puștiului ucis de teroriști pe Rambla, îi mângâia cum putea.

Doar o oră mai târziu, Barcelona a transmis lumii un mesaj fantastic. Consiliul Local Barcelona, susținut de Guvernul spaniol, a organizat un eveniment interconfesional în onoarea celor 15 suflete pierite în atacurile din capitala catalană și din Cambrils. Locul ales a fost Sala Comillas Marques, de la Muzeul Maritim, nu departe de bulevardul Rambla, pe care s-a petrecut atacul terorist.  Ceremonia a început cu muzica Orchestrei Arabe din Barcelona, ​​cu o versiune unică a cântecului Cante del Ocels.

Apoi, numele celor uciși au fost pomenite de Carme Sansa, actrița care a condus ceremonia, al cărei mesaj a fost de un pacifism fără egal:

„Suntem aici să ținem capul sus și să spunem că noi nu ne temem. Barcelona privește drept înainte și ar trebui să rămână ceea ce este -un oraș deschis, divers și primitor, de care suntem mândri Mai mult ca oricând, trebuie să apărăm modelul nostru de diversitate, el este forța noastră. Trebuie să ne amintim cuvintele lui Gandhi: Nu există cale spre pace, pentru că pacea este calea.”

Acea diversitate a fost evidentă în sala în care se regăseau 300 de persoane diferite din același oraș, reprezentând diferite religii seculare, confesiuni, grupuri și atei. Cardinalul Arhiepiscop de Barcelona, ​​Juan José Omella, a oficiat Liturghia la Sagrada Familia, la fel ca omologii săi de alte religii. Alături, s-au regăsit reprezentanții efectivelor de urgență care au intervenit după atac, Los Mossos, Garda Civilă și poliția locală. Plus cetățenii obișnuiți, care au vrut să prezinte un omagiu victimelor. Aproximativ 900 de persoane au umplut încăperea, potrivit relatărilor El Pais.

Și oficialitățile au onorat ceremonia: președintele Generalitat din Catalunya, Carles Puigdemont, primarul Ada Colau, ministrul Justiției Rafael Català și delegatul guvernului Enric Milo și președintele Parlamentului, Carme Forcadell. A fost o reprezentare amplă a scenei politice catalane, pe cele două laturi ale pieței Sant Jaume. Toți au ascultat mesaje invocând pacea din sursele cele mai frumoase ale omenirii: articole din Declarația Universală a Drepturilor Omului, patru pasaje din Biblie, un text budist, și în cele din urmă, pasaje din Tora. Cuvinte de diferite crezuri, cu un singur mesaj: pace și coexistență.

Tinerii au fost cei care le-au citit, căci tinerii au fost cei mai mulți printre cei pieriți în atacuri. Tot ei au luat standul de buchete cu flori și l-au dus pe Rambla, ca tribut adus victimelor. 30 de băieți și fete cu nume proprii, de 30 de credințe religioase diferite, vorbind lumii despre valorile tineretului de azi. Emoționat! La fel ca finalul ceremoniei, desfășurat în acordurile Orchestrei de muzică arabă și în lectura poemului lui Federico García Lorca dedicat tocmai celebrului bulevard pietonal La Rambla, despre care autorul spunea că “singura stradă a pământului care mi-aș dori să nu se sfârșească niciodată…”.

1 comment

Leave a reply