duminică, decembrie 8

Banii Europei, blocați de Dragnea de la Budapesta. Premierul Ungariei lasă țările UE fără ajutoare anti-COVID, supărat că trebuie să respecte statul de drept

3
2187

Ungaria și-a confirmat luni intenția de a bloca noile bugete ale UE, inclusiv fondul de redresare împotriva pandemiei, ca protest împotriva vigilenței tot mai mari a Bruxelles-ului cu privire la calitatea statului de drept în statele din blocul comunitar, anunță presa europeană.

Decizia Guvernului lui Viktor Orbán, la care s-ar putea alătura Polonia, lasă în aer implementarea ajutorului european pentru atenuarea crizei economice provocate de covid-19, un ajutor imens care se ridică la 750 de miliarde de euro sub formă de subvenții și împrumuturi.

„Ne îndreptăm către o ciocnire inevitabilă”, a indicat o sursă diplomatică cu câteva ore înainte ca așa-numitul Coreper, sau Comitetul Reprezentanților Permanenți ai celor 27 de state membre, să se întâlnească la Bruxelles în această după-amiază de luni pentru a face bilanțul și a încerca să dea un impuls la negocierile bugetare.

Germania, țara care prezidează UE în acest semestru, va supune aprobării atât noului mecanism de protecție a statului de drept, care permite suspendarea fondurilor UE, cât și Decizia privind resursele proprii, esențiale pentru extinderea bugetului și pentru a permite implementarea Fondului de recuperare.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat recent, într-o scrisoare trimisă liderilor Uniunii Europene, că va bloca aprobarea proiectului de buget multianual dacă va fi introdusă clauza privind respectarea normelor statului de drept.

„Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie”, a transmis Viktor Orban în scrisoare.

Viktor Orban consideră că mecanismul privind respectarea statului de drept conţine „definiţii neclare privind încălcarea normelor”, astfel că „pot apărea abuzuri politice”.

Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea funcţiona prin majoritate calificată.

Acordul provizoriu a fost obţinut pe baza recomadărilor formulate la summitul Consiliului European desfăşurat în iulie şi trebuie aprobat formal de Consiliul UE şi de Parlamentul European.

Conform unor oficiali UE citaţi de publicaţia germană Der Spiegel, Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept.

Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula „dublei majorităţi”).

La rândul său, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunţat că nu intenţionează să accepte mecanismul UE privind statul de drept.

VEZI ŞI:

Prima româncă aleasă președinte! Maia Sandu este virtual câștigătoare a alegerilor din Republica Moldova

VIDEO. Diaspora Moldovei a repetat modelul din finala Iohannis-Ponta. Maia Sandu, aleasa Moldovei, a României și a Europei

Mesajul Anei Birchall pentru baronul Arsene după tragedia de la Piatra-Neamț. Plus o întrebare pentru toți…

Trump, mai rău ca Dăncilă: se recunoaște învins, dar ulterior spune că nu e adevărat ce a anunțat el însuși!

3 comments

Leave a reply