Baconschi, despre retragerea lui Pleșu: Bestiile de intelectuali dispar și lasă loc adevăratelor valori

1
1012

Continuă reacțiile față de anunțul filosofului Andrei Pleșu de a face un pas înapoi din spațiul public odată cu decizia de a nu mai publica opinia săptămânală din ”Adevărul”. Pleșu a fost atacat dur pentru comentariile sale acide la adresa comportamentului liderilor politici. Fie că a fost vorba de presa PSD sau de lideri din aproape toate partidele -de la Liviu Dragnea, Kelemen Hunor sau chiar Traian Băsescu-, distinsul cărturar a fost făcut albie de porci doar pentru că a îndrăznit să-și dea cu părerea despre gesturile mai-marilor zilei. Anunțul făcut de Andrei Pleșu a fost primit cu mare dezamăgire de publicul avid de opinii pertinente și de bună-credință. Dar și cu o anume resemnare din partea elitelor intelectualității actuale. Bunăoară, diplomatul, scriitorul și teologul Theodor Baconschi, fost ministru de Externe, a comentat ironic, pe pagina sa de Facebook, despre ”adevăratele valori” (a se citi nulități) care vor lua locul unor personaje de talia lui Pleșu:

Andrei Pleșu renunță la articolul săptămânal din ”Adevărul”. Vrea, pe de o parte, să-și folosească timpul pentru a-și completa opera savantă, cea care are prima șansă de a dura. A obosit, pe de altă parte, să critice inutil ce se întâmplă, sub vuietul unei galerii de huiduitori decerebrați.

Așa este: involuția educației, proasta înțelegere a ”democrației”, campaniile media dirijate politic împotriva intelectualilor publici de primă mărime, realitatea tot mai sfidătoare a contraselecției și atmosfera de bâlci anti-elitist în care trăim oferă suficiente motive pentru a descuraja.

Numeroși români au înghițit demonizarea elitei noastre intelectuale ca pe ceva indiscutabil just. Ei sunt de vină, se vede cu ochiul liber! Pupincuriști, sinecuriști și alte etichete cu sufix infamant – totul s-a spus despre natura lor perversă, deși mai putem adăuga, dacă e vorba, destule alte culpe inexplicabile.

Suntem pe drumul cel bun: ușor, ușor, toate bestiile astea de intelectuali pleacă ”genunchele” și dispar în gaura lor de șarpe, lăsând liberă scena pe care se afirmă, tot mai impetuos, adevăratele valori.

1 comment

  1. CARAMELHANTY 10 octombrie, 2017 at 11:25 Răspunde

    TU CE VALOARE AI??…NU ZAU LA PARIS SA VOTAT LA ..2SEC…CATE UN ROMAN…CATE LAUDE SI OSANALE MAI ADUCI CAND ESTI IN GRATII…MI E SCARBA SINCER DUCETI VA DREACKU DE COMUNISTI…PUPINCURISTI..

Leave a reply