sâmbătă, noiembrie 26

Azi, Macedonia e destinația nr. 1 a Europei

0
1205

Marile evenimente sportive au devenit și surse de atracție pentru turiști. Campionatul Mondial de Fotbal, Campionatul European, finalele Champions League, Europa League, meciurile din competiții interne sunt cele mai bune motive pentru a-ți face rezervare de avion. Este ”all-inclusive”: călătorești, vezi meciul favorit la tensiune ”live”, simți berea sau vinul locului, vizitezi, îți clătești privirea cu frumusețe locală (inclusiv feminină).

De aceea, de ieri practic, toată lumea e cu ochii pe Macedonia. De fapt, pe capitala ei Skopje. Diseară, de la 22.45 (ora României) are loc Supercupa Europei între Real Madrid (câștigătoarea Champions League) și Manchester United (câștigătoarea Europa League).

Țara nu are nimic din gloria lui Alexandru Macedon cuceritorul, dar se mișcă totuși în direcția bună. Dinspre decăderea veche spre forța viitorului cuplat la continentul nostru greu-încercat. Amestecul de trecut comunist, amorf balcanic și modernism european e poza Macedoniei de azi.

Am văzut o țară modestă care își trăiește măsura în demnitate. Cu oameni care par să-și înțeleagă trecutul, cu pământul roditor, cu munții ce te salută semeț la șosea, cu bucătăria apetisantă și prin curățenia bulevardelor primitoare.

Încercați micii exclusiv din carne de oaie. Vin acompaniați cu cartofi prăjiți și chiar…cu fasole. Buni! Și ieftini. M-a costa un prânz în doi, cu supă de început, bașca pâine, Coca-Cola și cafea, în jur de 10 euro.

Turiștii fani au dat năvală deja pe străzile orașului Skopje, cel plin de statui. La fel și jurnaliști de sport din toate zările. Presa britanică, poate cea mai dinamică de pe continent, nu face excepție. Iar reporterii de la Daily Mail au surprins imagini care devin indirect ”ambasadoare” ale micului stat din Balcani.

Nu e război, la Skopje. Barurile și terasele sunt pline cu pace, indiferent de partea cui joacă clienții. Imaginea cu cei doi puști purtând tricourile rivalilor Ronaldo (Real Madrid) și Lukaku (Manchester United) e bună de pus în rama armoniei.

Mai ales că a fost pozată într-o țară rămasă de căruța Europei, deși cu dorința de a intra în UE. Macedonia e o lume încercată de istorie, aproape mereu teatru de război mic sau mare între cei care au vrut-o sub stăpânire: greci, bulgari, turci, sârbi sau sovietici. În 1991, fosta republică parte din Iugoslavia comunistă și-a câștigat independența și încearcă să se apropie de UE, ca și Serbia vecină. Alături de Albania și Muntenegru, aceste țâri suferă încă de pe urma rănilor neînchise ale istoriei sângeroase interetnice și din acest motiv se desprind anevoios de trecut.

Macedonia, o țară mică și altfel frumoasă, arată azi cam cum arăta România în vremea chioșcariadei de după Revoluție, semnul debil al unui capitalism incapabil să provoace dezvoltare în absența banului și a suportului de la Bruxelles.

Cu toate astea, am avut ocazia să trec prin Macedonia, venind dinspre Grecia, și m-au fascinat verdeața, naturalețea, umilul și pacifismul locului. Sigur că drumurile sunt departe de Europa, că absența aderării la UE se simte cu ochiul liber în precaritatea infrastructurii, dar căruța națională pare că merge mai hotărâtă înainte.

UEFA îi dă, iată, și ea o mână de ajutor întru integrare pe continent alegând Skopje drept capitala campioanelor Europei la fotbal intercontinental. Și bine face! Macedonia nu mai trebuie să fie teren de încercare pentru forță interetnică, ci teren precum cel de azi, gazdă de mare eveniment continental și aspirator de turiști care mâine să se simtă și mai mult în Europa când beau o bere la Skopje.

Leave a reply