duminică, iulie 21

Avertismentul lui Cioloș pentru baroni: sifonați banii ca Dragnea, aveți de-a face cu Kovesi și Europa!

0
1752

Liderul PLUS și al grupului Renew Europe din Parlamentul Uniunii Europene a acordat un interviu postului public german Deutsche Welle, în care a vorbit despre sumele imense de bani pe care Europa le va debloca pentru reconstrucție pe continent, inclusiv în România.

Dacian Cioloș a amintit că finanțări importante, deși de un nivel mult mai mic decât acum, au fost oferite de UE și în trecut, dar România a atras foarte puțini bani în timpul guvernărilor trecute (controlate în general de PSD și aliații săi).

”România are nevoie de acești bani ca să susțină reforme în administrația publică, în educație, în sănătate, ca să investească în infrastructură și să susțină mediul antreprenorial. Nu e suficient un progrămel pe ici, pe colo, câte un proiect. Trebuie să vii cu o viziune despre cum vrei să reformezi statul ca să fie mai eficient, și cred că va trebui să facem un efort masiv pentru a reduce birocrația”, a menționat liderul PLUS.

Redăm în continuare câteva pasaje din intervenția politicianului român, care transmite un avertisment ferm celor interesați de căpătuială din fonduri europene după modelul ”Dragnea-TelDrum”: UE va întări mecanismele anticorupție și cu ajutorul Laurei Codruța Kovesi, primul procuror-șef al Parchetului European.

Principalele declarații ale lui Dacian Cioloș pe tema banilor oferiți României de UE

  • Da, România ar putea accesa acești bani. Are mare nevoie de ei, nu doar pentru relansarea economică în urma impactului crizei Covid, care a afectat și alte state membre. Dincolo de asta, noi avem niște probleme structurale în domeniul administrației publice, a lipsei de eficiență a statului. Educația și sănătatea sunt două domenii care îi țin pe mulți români în afara țării, care nu se întorc nici dacă și-ar găsi un loc de muncă. Se tem de ceea ce li se poate întâmpla dacă se îmbolnăvesc și se duc într-un spital din România sau nu sunt deloc convinși de calitatea sistemului românesc de educație și preferă să stea să lucreze în afară cât timp copiii sunt la școală în Italia, Spania sau alte țări. Avem, deci, nevoie de aceste reforme pentru toți românii, și cei din țară, și cei care lucrează în afară.
  • Vom alege administrația publică locală, primarii, consilierii județeni, consilierii locali. Și acolo sunt baroni locali care se conectează la resursele statului din poziții publice alese. Am văzut deja exemple de primari care au fost condamnați sau care au în continuare dosare pentru că au spoliat fondurile publice, l-am văzut pe Liviu Dragnea care a fost președinte de consiliu județean și știm unde e acum exact din acest motiv, pentru cum a gestionat fondurile publice.
  • Dacă nu vrem ca banii publici (fie că e vorba de bani europeni, fie că sunt din bugetul național) să fie furați de acești baroni locali, nu mai trebuie să-i votăm!
  • La nivel european, ne asigurăm că vor exista mecanisme prin care instituțiile europene, în primul rând Comisia Europeană, care are responsabilitatea punerii în aplicare a programelor europene, să se asigure că banii nu trec prin mâna celor care sunt certați cu legea. Rolul Curții de Conturi Europene va fi și el întărit și, în premieră, avem acum și un procuror european care are responsabilități și atribuții în a urmări felul în care se cheltuie banii, pentru a evita ca baroni locali sau alți corupți să deturneze fonduri.
  • Laura Codruța Kövesi și ceilalți procurori europeni din subordinea ei vor avea pârghii. Și noi în Parlamentul European cerem resurse financiare pentru ca acest birou al procurorului european să intre cât mai repede în funcție și să aibă resursele ca să poată să lucreze.
  • Grupul pe care îl conduc, Renew Europe, a propus Comisiei Europene un mecanism prin care chiar dacă dreptul unui guvern dintr-un stat membru să administreze fonduri europene ar fi blocat temporar, atâta timp cât are probleme cu respectarea statului de drept, beneficiarii finali din țara respectivă să nu fie pedepsiți din acest motiv.

Leave a reply