sâmbătă, ianuarie 18

Avem vaccin! De ce profesorimea fuge totuși de el, deși antivacciniștii sunt expresia păturilor sociale mai puțin educate?

0
1070

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat, luni, primul vaccin împotriva coronavirusului, cel produs de Pfizer și BioNTech. Agenția a transmis să sunt și noi tratamente în curs de aprobare la începutul anului viitor.

În România, apare o situație șocantă: profesorii refuză masiv vaccinul, deși mișcarea antivaccinistă este expresia păturilor sociale mai puțin educate, din zona socială opusă mediului școlar.

56,3% din cei 13.356 de profesori respondenți la un sondaj au spus că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva COVID-19, iar 43,2% spun că își doresc să revină la școală și să predea față în față înainte de începerea campaniei de vaccinare.

Sondajul a fost realizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ în perioada 16 – 21 decembrie 2020, în rândul angajaților din învățământ, pentru a vedea care este percepția acestora privind redeschiderea unităților școlare și vaccinarea voluntară, se arată într-un comunicat de presă al acestora.

În ceea ce privește momentul revenirii la predarea față în față, 43,2% doresc să revină în școli cât mai curând posibil, în timp ce 41,4% consideră că reluarea cursurilor ar trebui să aibă loc după finalizarea campaniei de vaccinare la nivel național.

Majoritatea persoanelor chestionate doresc redeschiderea unităților de învățământ și revenirea la predarea față în față. Astfel, peste 70% din cei care au răspuns la chestionar, mai precis 73,1%, doresc redeschiderea grădinițelor; 75,7% doresc ca elevii din clasele pregătitoare și I-IV să revină în clase; 70,6% sunt pentru redeschiderea școlilor pentru elevii claselor V-VIII; 69,4% au răspuns că vor redeschiderea liceelor și școlilor profesionale.

Nu există ”nicio dovadă” că acest vaccin nu va funcționa!

„Pe cât sunt de fericită să vă anunț această noutate de azi (aprobarea vaccinului – n.r.), vă spun că suntem încă la o cotitură în această pandemie. Va dura până când vom reuși să vaccinăm mai mulți oameni și să asigurăm imunitatea. Știm mult mai multe despre această boală acum decât acum 10 luni, chiar mai mult decât știam acum 3 luni, dar sunt încă informații noi care apar și trebuie evaluate, așa cum este noua tulpină”, a spus o reprezentantă a Agenției Europene a Medicamentului.

În prezent nu există „nicio dovadă” că acest vaccin nu va funcționa în fața noii tulpini, a mai spus reprezentanta Agenției Europene.

Aceasta recomandă în continuare ca oamenii să facă tot ce le stă în putere să stopeze răspândirea virusului, pentru că vaccinul singur nu va fi „glonțul de argint” care să ne ajute la întoarcerea la viața normală, chiar dacă „e un pas uriaș”.

Primele doze de vaccin vor ajunge în România în 26 decembrie, iar în 27 decembrie începe vaccinarea cadrelor medicale din spitalele de primă linie.

În urma deciziei de luni, ţările din UE vor putea să demareze campanii naţionale de vaccinare în această săptămână.

Leave a reply