Austria, a treia țară care se opune aderării României la Schengen

0
199

Problemele României nu s-au terminat cu Olanda și Suedia. Austria este ultima venită în grupul țărilor care se opun integrării în Schengen a României, Bulgariei și Croației, decizie care trebuie luată la începutul lunii decembrie.

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, spune că țara sa nu va fi de acord cu extinderea cu cele trei țări deoarece „sistemul este disfuncțional”.

„Este un moment inoportun să votăm asupra extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează. (…) Dacă un sistem nu funcționează, nu poate fi făcut și mai mare”, a declarat el într-o emisiune la Ö1 „Mittagsjournal”, citată de Der Standard și Kurier.at.

Motivul pentru această poziționare o reprezintă fluxul de imigranți ilegal. Potrivit lui Karner, peste 90.000 de migranți au fost deja reținuți în Austria în acest an, dintre care 75.000 nu erau înregistrați în nicio altă țară a UE.

În luna ianuarie a acestui an, ministrul de Interne al Austriei a efectuat o vizită în România în care s-a văzut cu omologul său, Lucian Bode, cu care a vorbit depsre Schengen.

„În context au fost adresate mulțumiri părții austriece pentru susținerea arătată constant României în procesul de aderare la Schengen, susținere ce a fost reconfirmată și cu ocazia acestei întâlniri”, se arată într-un comunicat al MAI de la vremea respectivă.

Principala cale de migrație către UE este ruta Balcanilor de Vest prin Turcia, Bulgaria, Macedonia de Nord și Serbia, potrivit datelor din septembrie ale agenției de frontieră Frontex, care a înregistrat o creștere de 141% a numărului de cazuri detectate în august, respectiv la 15.900.

„Am convenit să angajăm mai mulți polițiști (…) la granița cu Macedonia de Nord”, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic într-o conferință de presă, după ce a semnat un memorandum de cooperare cu liderii Ungariei și Austriei, Viktor Orban și Karl Nehammer. Orban a declarat că, până în prezent, în acest an, Ungaria a împiedicat 250.000 de treceri ilegale, multe dintre ele organizate de traficanți înarmați. De asemenea, el a descris situația de la granița cu Serbia ca fiind „dificilă”.

„Migrația ilegală nu trebuie gestionată, ci trebuie oprită”, a spus Orban. Nehammer a declarat că Austria va desfășura 100 de polițiști pentru a-i ajuta pe colegii lor sârbi să patruleze la granița cu Macedonia de Nord. „Va exista sprijin tehnic, cum ar fi camere cu termoviziune, drone și vehicule”, a adăugat el, vorbind prin intermediul unui interpret.

Pe 8 decembrie, Consiliul JAI trebuie să dea un vot în privința integrării României, Bulgariei și Croației în Schengen. Decizia se ia cu unanimitate.

Până acum, Olanda are rezerve majore, iar o comisie din Parlamentul Suediei a respins propunerea de susținere a candidaturilor celor trei țări făcută de Guvernul de la Stockholm.

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană s-a pronunţat în favoarea extinderii spaţiului Schengen fără controale la Bulgaria, Croaţia şi România. „Este timpul să le urăm bun venit”, a declarat miercuri, la Bruxelles, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Autoritatea de la Bruxelles a cerut statelor UE să permită acestor trei state membre să „participe pe deplin” la spaţiul Schengen. Votul va avea loc la 8 decembrie la Bruxelles şi este necesară unanimitatea.

Leave a reply