vineri, februarie 3

Aurescu și Kuleba, consultări pe tema legii minorităților naționale din Ucraina

0
55

Astăzi a avut loc o convorbire telefonică a Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu cu ministrul ucrainean, Dmytro Kuleba, discuții purtate între cei doi oficiali pentru soluționarea problemelor semnalate de România referitoare la Legea privind minoritățile naționale din Ucraina.

„În urma discuției, cei doi miniștri au convenit lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme, care să includă discuții la nivel de experți și o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniștri ai afacerilor externe. De asemenea, cei doi miniștri au stabilit să rămână în contact constant, direct, pentru coordonarea procesului”, se arată într-un comunicat al MAE, informează adevarul.

Bogdan Aurescu a solicitat omologului său „întreprinderea de pași concreți pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor părții române”. De asemenea, acesta a reiterat „necesitatea recunoașterii, de către Ucraina, a inexistenței așa-zisei limbi moldovenești”.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea fermă a României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a făcut referire la sprijinul solid și cuprinzător al țării noastre pentru Ucraina și poporul ucrainean, victime ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă. De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre organizarea următoarei reuniuni a trilateralei România-R. Moldova-Ucraina, în continuarea celei de la Odesa din septembrie 2022”, arată sursa citată.

Discuția dintre cei doi oficiali a avut loc în continuarea convorbirii telefonice pe care Klaus Iohannis a avut-o cu președintele ucrainean pe 4 ianuarie 2023, în cursul căreia s-a convenit ca șefii diplomațiilor de la București și Kiev să poarte discuții pentru soluționarea problemelor semnalate de partea română referitoare la Legea privind minoritățile naționale din Ucraina.

Leave a reply