Aurescu: „România este pregătită şi deschisă să continue dialogul constructiv cu Comisia de la Veneţia”

0
111

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută adoptarea de către Comisia de la Veneţia a Opiniei urgente privind legile justiţiei şi anunţă că România este pregătită să continue dialogul cu instituţia pe această temă.

„Salut adoptarea de către Comisia de la Veneţia a Opiniei urgente referitoare la cele trei legi privind sistemul de justiţie şi evaluarea pozitivă a majorităţii problemelor examinate în Opinie. România este pregătită şi deschisă să continue dialogul constructiv cu Comisia de la Veneţia”, a scris Aurescu vineri seara pe Twitter.

Comisia Europeanã pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei) a publicat vineri o opinie urgentã privind trei legi referitoare la sistemul judiciar din România: legea Consiliului Superior al Magistraturii, legea privind organizarea judiciarã şi statutul magistraţilor (judecãtori ş procurori), a informat Consiliul Europei într-un comunicat de presã.

Potrivit comunicatului citat, fiind vorba de o opinie urgentã, comisia nu poate exclude existenţa în cele trei reglementãri şi a altor probleme decât cele observate, însã apreciazã cã în general cele trei legi par sã fie orientate în direcţia corectă, scrie agerpres.

Totuşi, Comisia Europeanã pentru Democraţie prin Drept şi-a exprimat regretul cu privire la faptul cã autoritãţile române nu au solicitat Comisiei de la Veneţia un aviz privind cele trei legi înainte de adoptarea lor.

Leave a reply