Aurescu prezintă prioritățile României pentru Summitul Inițiativei celor Trei Mări

0
114

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a prezentat prioritățile României pentru Summitul Inițiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit în 2023 la București, în marja evenimentului ,,From Riga to Bucharest: The Three Seas Initiative, Infrastructure and the Consolidation of Europe”, organizat de prestigiosul think-tank american Atlantic Council of the United States (ACUS), informează Ministerul Afacerilor Externe.

Dezbaterea a fost dedicată perspectivelor de dezvoltare și consolidare a Inițiativei celor Trei Mări (I3M), în pregătirea Summitului I3M de la București, în anul 2023, conform mandatului asumat de România cu ocazia Summitului I3M de la Riga, din iunie.

În mesajul transmis, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat elementele de viziune și planificare asumate de România în perspectiva găzduirii de către Președintele României, Klaus Iohannis, a Summitului I3M de anul viitor, informează caleaeuropeana.

Șeful diplomației române s-a referit la noile realități geostrategice în regiune, determinate de agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, cât și la necesitatea de consolidare a rezilienței statelor care fac parte din Inițiativa celor Trei Mări, în special în ceea ce privește sectorul transporturilor, al energiei și al infrastructurii digitale. A vorbit, totodată, despre perspectivele de cooperare ale I3M cu state interesate din regiune și din lume, subliniind importanța relației transatlantice pentru consolidarea în continuare a Inițiativei și a instrumentelor sale.

,,Accentul pus pe infrastructura de transport, energetică și digitală în regiunea celor Trei Mări este esențial pentru întărirea rezilienței noastre și pentru consolidarea bazelor operaționale ale unei ordini internaționale bazate pe reguli durabile. România este primul dintre statele membre ale Inițiativei celor Trei Mări care găzduiește un Summit pentru a doua oară de la crearea Inițiativei, în anul 2016. Este o dovadă clară a importanței pe care România o acordă Inițiativei și un semnal politic puternic al sprijinului continuu pe care Bucureștiul îl oferă în termeni strategici și practici.

Preluăm procesul complex de organizare a următorului Summit într-un moment critic: pe de o parte, există o nevoie și mai stringentă de reconfirmare a rolului Inițiativei celor Trei Mări ca o platformă politică matură, care poate cataliza investițiile în infrastructură pe axa nord-sud. Pe de altă parte, există o nevoie urgentă de reconfigurare a relațiilor cu o vecinătate recalibrată din punct de vedere geopolitic. România va construi pornind de la scopul inițial al Inițiativei și se va concentra pe adaptarea și reîncadrarea obiectivelor-cheie convenite la primul Summit de la București, pe care Președintele României l-a găzduit în 2018: consolidarea coeziunii și convergenței în regiunea celor Trei Mări, în cadrul Uniunii Europene, precum și consolidarea parteneriatului transatlantic,” a declarat șeful diplomației române cu acest prilej.

Pentru summitul din 2023, România va continua să se concentreze asupra explorării și identificării modalităților de implicare a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei în proiecte sub egida I3M. Exemple concrete de astfel de proiecte ar putea fi construcția de poduri, interconectarea rețelelor electrice, conectarea țărmurilor românesc și georgian al Mării Negre prin cabluri submersibile de fibră optică și electricitate, precum și conexiuni de feriboturi de marfă.

De asemenea, România are în vedere extinderea statutului de „partener participant” acordat Ucrainei și pentru Republica Moldova și Georgia, analizând împreună cu partenerii interesul altor țări pentru această Inițiativă.

Totodată, Bogdan Aurescu a reamintit „rolul crucial” al SUA ca partener strategic al I3M, în special în ceea ce privește contribuția financiară la punerea în aplicare a proiectelor de conectivitate regională, care este „un factor-cheie pentru conectivitatea strategică de succes, pentru diversificarea energetică și pentru realizarea inițiativei în sine”. „Este, de asemenea, o contrapondere la investițiile din partea altor actori globali care nu împărtășesc valorile și interesele noastre”, a mai spus ministrul de externe.

În acest sens, acesta a subliniat că cele două proiecte strategice din cadrul inițiativei, Rail2Sea și Via Carpathia, deja în curs de dezvoltare, „sunt acum mai relevante ca niciodată” și „vom continua să le promovăm în mod prioritar”.

Pe lângă SUA, România este interesată de posibilitatea extinderii rolului partenerilor strategici valoroși ai Inițiativei, cum ar fi Germania.

În plus, șeful diplomației române a afirmat că România acordă „o importanță capitală unei acțiuni eficiente și rămânem orientați spre rezultate, permițând sinergii între proiectele din cadrul Inițiativei celor Trei Mări și agenda pe termen lung a UE în materie de conectivitate, precum și instrumentele financiare care sprijină politica de extindere a UE”.

  • În acest scop, România se va concentra pe:
  1. promovarea dezvoltării în continuare a infrastructurii digitale și va acorda o atenție deosebită securității cibernetice a infrastructurilor critice.
  2. impulsionarea Fondului Inițiativei celor Trei Mări, pe stimularea investițiilor private, precum și pe reiterarea necesității ca toți membrii săi să contribuie la Fond și să profite de oportunitățile acestuia.
  3. atragerea sprijinului din partea instituțiilor financiare internaționale, precum și identificarea unor modalități concrete de aderare la Fond a partenerilor interesați care împărtășesc aceeași viziune, precum Statele Unite, Canada, Japonia, Marea Britanie și Coreea de Sud.
  4. organizarea un forum de afaceri cu ocazia Summitului I3M, cu o largă participare din partea partenerilor, precum și a instituțiilor financiare internaționale.

Astfel, Bogdan Aurescu a arătat că „România lucrează la o agendă cuprinzătoare de priorități pentru 2023”.

Leave a reply