Aurescu, întâlnire cu omologul britanic. Marea Britanie acordă sprijin pentru România și regiunea Mării Negre

0
316

Bogdan Aurescu se află în aceste zile la Londra, la invitația omologului său. Cei doi oficiali vor semna Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și vor deschide prima ediție a Forumului Bilateral România – Regat.

„Ministrul român de externe Bogdan Aurescu se află la Londra săptămâna aceasta pentru a se întâlni cu ministrul de externe și pentru a semna un parteneriat strategic reînnoit pentru a consolida și menține legăturile istorice profunde și legăturile economice ale Regatului Unit și României, de la relația noastră comercială puternică până la obiectivele comune prin NATO”, se arată în comunicatul guvernului britanic.

Cei doi miniștri vor deschide, de asemenea, un forum bilateral comun la sediul Ministerului de Externe de la Londra, care va reuni reprezentanți ai Guvernului și ai întreprinderilor, parlamentari, academicieni și societatea civilă. În cadrul forumului se va discuta despre viitorul cooperării Regatului Unit – România, acoperind domenii precum economia, comerțul, cooperarea energetică, societatea civilă și educația.

„Forumul reprezintă o oportunitate pentru Marea Britanie de a-și sublinia sprijinul neclintit pentru România și regiunea Mării Negre, care formează un bastion central în sistemul de apărare al Regatului Unit în regiune. Aceasta vine după ce guvernul a anunțat o nouă finanțare pentru reziliență în Moldova în această lună, subliniind sprijinul Regatului Unit pentru integritatea teritorială, ca parte a activității cu vecinii Rusiei, pentru a ajuta la abordarea amenințării la ușa lor”, arată sursa citată.

Cei doi oficiali se vor angaja pentru apărarea colectivă prin NATO și pentru a lucra pentru întărirea relației transatlantice, în special pentru contracararea acțiunii agresive a Rusiei în regiunea Mării Negre.

„În sesiunea de astăzi, cele două națiuni se vor angaja să lucreze împreună pentru a consolida securitatea energetică și a aborda schimbările climatice, a extinde conexiunile dintre oameni și întreprinderi și pentru a promova creșterea în ambele țări în urma pandemiei”, se arată în comunicatul guvernului britanic.

Leave a reply