sâmbătă, octombrie 12

Aurescu: „Imaginea externă a României a fost atacată de propaganda rusă”

0
442

Ministrul Aurescu a explicat în Parlament acțiunile pe care le-a demarat Ministerul Afacerilor Europene în dosarul Bîstroe. Oficialul susține că imaginea externă a României a fost atacată de propaganda rusă, care a încercat să folosească subiectul pentru a bloca sprijinul oferit Ucrainei.

„Unele voci au zis că MAE nu a fost destul de ferm cu Ucraina, este o temă falsă. De fapt, imaginea externă a României a fost atacată de propaganda rusă, care a încercat să folosească dosarul Bîstroe pentru a bloca sprijinul României pentru Ucraina. MAE reprezintă imaginea României în străinătate, Ucraina este un stat devastat de război. (..) Nu este în interesul României ca Rusia să ajungă la gurile Dunării”, a afirmat Bogdan Aurescu, la Ora Guvernului.

Șeful MAE a precizat că instituția pe care o conduce a acționat „permanent și prompt, conform competențelor sale”, în dosarul Bîstroe, imediat de la apariția semnalelor publice privind dragările, potrivit adevarul.

„Repet faptul că până când informația nu a fost publică MAE nu a fost informat de către Ucraina sau de către autoritățile competente că partea ucraineană face lucrări de dragaj pe Chilia și Bîstroe. Nici ulterior nu am primit confirmări în acest sens. MAE a transmis Comisiei Europene pe 16 februarie, dar și anterior, că România nu este de acord cu includerea brațelor Chilia și Bîstroe în rețeaua TEN-T. M-am aflat în dialog permanent cu omologul meu și am fost continuu în contact și în aceste zile. În toate discuțiile cu Ucraina, MAE a solicitat inclusiv scris să înceteze imediat și să abțină de la efectuarea oricăror dragaje de adâncire. De altfel, partea ucraineană a încetat orice fel de dragaj”, a explicat ministrul.

Bogdan Aurescu a punctat importanța așteptării rezultatului măsurătorilor efectuate pe canalul Bîstroe și interpretarea acestor date.

„Este important să așteptăm cu calm rezultatul măsurătorilor, apoi acestea trebuie interpretate și ulterior sunt necesare evaluări de mediu, pentru a vedea dacă a existat impact pe mediu. Apoi vom trage o concluzie. Vă reamintesc că potrivit ministerului Mediului, măsurătorile punctuale făcute în februarie arată absența unor modificări semnificative față de 2017. În funcție de toate aceste constatări și concluzii vom putea decide punând la masă toți decidenții demersurile ulterioare, inclusiv în relația cu partea ucraineană. Însă, este necesar cu dialog civilizat”, a declarat ministrul Afacerilor Europene.

Ministrul Bogdan Aurescu a fost invitat în Parlament, la inițiativa grupului AUR, pentru a oferi explicații pe tema acțiunilor pentru admiterea României în Schengen și în cazul lucrărilor desfășurate de autoritățile ucrainene pe canalul Bîstroe.

Leave a reply