Aurescu, despre votul Austriei: „Niciodată nu a existat niciun semnal de opoziție”

0
101

Ministrul Afacerilor Externe susține că „niciodată nu a existat niciun semnal de opoziție”, iar oficialii austrieci au susținut „tot timpul” că „nu au nimic împotriva României”.

„Este un vot care a apărut fără să poată fi anticipat. Ne-am concentrat pe înlăturarea obiecțiilor statelor care erau tradițional împotriva noastră. În cazul Austriei nu a existat niciun semnal până la 28 noiembrie. Tot timpul oficialii austrieci au spus că nu au nimic împotriva României. Niciodată nu a existat niciun semnal de opoziție. Aceste decizii au fost luate într-un cadru foarte restrâns. E clar ca în Austria a existat o decizie politică care nu e justificată de ceva ce ar fi făcut România. Discuția cu ministrul austriac de externe privind deblocarea situației de luni este un pas înainte dar așteaptă și alte măsuri de la Comisia Europeană”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi24, citeză adevarul.

În ceea ce privește decuplarea de Bulgaria, șeful MAE susține că „separarea nu e așa ușor de făcut”.

„Am intrat pe un act de aderare comun în UE. Croația a fost așezată separat pentru că a fost singură când a intrat în UE. Separarea nu e așa ușor de făcut. Am mers pe o decalare, România să intre mai repede. Nu cred că este util să acționăm separat de Bulgaria. Distanța între decalare și decuplare e foarte mare”, a punctat ministrul Afacerilor Externe.

Șeful diplomației române susține că autoritățile vor „lucra în continuare”, însă nu vor da „termene fixe pentru că este contraproductiv”.

România va acționa pentru a construi elementele de care are nevoie Austria pentru a gestiona mai bine migrația ilegală. Vom discuta cu președinția suedeză viitoare. În momentul în care lucrurile vor fi aliniate vom solicita un vot în Consiliul JAI. Vom lucra în continuare dar nu vom da termene fixe pentru că este contraproductiv”, susține Bogdan Aurescu.

Ministrul Aurescu susține că nu există riscuri ca alte țări să se opună aderării României, iar țara noastră nu trebuie să refacă evaluările tehnice.

După acest vot, după CAE de luni, după reuniunea Consiliului European, există o susținere unanimă, cu excepția Austriei. Nu trebuie să mai facem reevaluări tehnice. Cele făcute sunt bune. Nu trebuie să reluăm totul de la capăt. Este o informație greșită. Toată UE dorește să convingă Austria”, a precizat acesta.

Leave a reply