marți, octombrie 3

Aurescu: ”Condamnăm cu fermitate acțiunile militare ale forțelor rusești în apropierea centralei nucleare de la Zaporoje”

0
253

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, condamnă, într-o postare pe Twitter, ceea ce numește ”acțiunile militare ale forțelor rusești în apropierea centralei nucleare” și atrage atenția că ele comportă riscuri pentu întreaga Europă.

”Condamnăm cu fermitate acțiunile militare ale forțelor rusești în apropierea centralei nucleare Zaporizhzhya. Astfel de acțiuni nesăbuite sunt iresponsabile și comportă riscuri pentru întreaga Europă”, se arată în postarea lui Aurescu.

Aproximativ 1.200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse, iar manipularea defectuoasă a acestuia ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi Rusia vecină, a avertizat marţi un responsabil ucrainean, citat de EFE şi Ukrinform, citată de Agerpres.

Centrala nucleară din Zaporojie reprezintă o sursă gravă de tensiune, fiind ocupată de trupele ruse, după ce a fost vizată de mai multe bombardamente în ultimul timp de care Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc.

”Evidenţa nu poate fi ignorată, situaţia devine din ce în ce mai periculoasă pe zi ce trece”, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Zaharova susţine că partea rusă trimite zilnic date actualizate Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) despre situaţia de la centrală, aflată sub controlul trupelor ruse practic de la începutul campaniei militare.
Recomandate

La rândul său, directorul general al AIEA, argentinianul Rafael Grossi, şi-a manifestat sâmbătă profunda îngrijorare în legătură cu bombardarea, vineri, a celei mai mari centrale atomice din Europa, avertizând că cineva ”se joacă cu focul” şi că există riscul real al unui ”dezastru nuclear”, potrivit EFE, citat de g4media.

Leave a reply