AUR pentru ruși! Europa îi demască pe ”agenții COVID” care au ajutat pandemia, toți – vedete în Sputnik

4
4955

Respectabila publicație europeană Politico.eu face o analiză-bisturiu despre cauzele care au provocat explozia pandemiei în România. Concluzia: creșterea cazurilor de coronavirus este alimentată și de dezinformare și de fake-news. „Cei care construiesc aceste campanii de dezinformare sunt actori de stat, precum și o multitudine de actori locali”, a declarat pentru Politico.eu Corina Rebegea, director la Centrul pentru Analiza Politicii Europene.

Valurile de conspiraționiști care distribuie mesaje false despre pandemie, vaccinuri și noile tehnologii nu doar că au îmbolnăvit mentalul colectiv, virusându-i judecata logică, dar i-au trimis la moarte pe acei cetățeni naivi, care au luat de bune manipulările de tip neobolșevic și au ajuns să se infecteze cu SARS-CoV-2.

Viorel Cataramă a fost ”agent COVID” vehement

”În întreaga Europă, țările se confruntă cu o creștere a infecțiilor, deoarece, treptat, au fost relaxate măsurile de restricție, însă în România creșterea cazurilor este alimentată și de dezinformare și de fake-news. Unele posturi naționale de televiziune au difuzat mesaje anti-vaccin și corona-sceptice semănând îndoieli cu privire la măsurile preventive în rândul populației și contribuind la creșterea numărului de infecții, scrie Politico.

„Am avut mai multe tipuri de campanii de dezinformare”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Aceste campanii variază de la articole online și postări pe rețelele sociale, până la „atacarea oricărei persoane, inclusiv oficialii care au scris public orice informație pentru a avertiza populația despre ce trebuie să facă”, a spus Arafat.

„De asemenea, au fost campanii foarte bine finanțate de unii care doreau să apară public pentru a sfida recomandările noastre, vizând tinerii, pe care îi convingeau să nu mai poarte măști”, a mai spus Arafat pentru Politico.

Jocul iresponsabil al unor politicieni

George Simion, liderul grupării AUR, a strâns adepți pe care i-a dus ca pe turmă la acțiuni de protest dragi Moscovei

„Cei care construiesc aceste campanii de dezinformare sunt actori de stat, precum și o multitudine de actori locali”, a declarat și Corina Rebegea, director la Centrul pentru Analiza Politicii Europene.

Rebegea a indicat organizația mass-media rusă Sputnik și mai multe grupări ultra-naționaliste și anti-vaccinare din România, care au promovat teorii ale conspirației despre coronavirus încă de la debutul pandemiei.

Rebegea a spus că politicienii români „joacă un joc iresponsabil” prin amplificarea și acordarea de greutate dezinformării online cu privire la coronavirus pentru a ataca guvernul.

„Mesajele care reduc la minimum efectele coronavirusului sunt preluate de politicieni și comentatori. Vedem un model caracteristic Balcanilor, în care penetrarea propagandei rusești este mai profundă”, a spus ea.

Manipulatorii COVID, prezentați ca eroi în Sputnik

Ediția locală a site-ului rusesc Sputnik a promovat demonstrațiile stradale împotriva măsurilor de siguranță ale guvernului și a sugerat în mod repetat că efectele virusului au fost exagerate de guvern.

Iosefina Pascal, într-o imagine apărută în Sputnik – organul oficial de propagandă rusă

Organizatorul unui protest recent împotriva contramăsurilor pandemice de la București, Iosefina Pascal, este și asistentă a europarlamentarei Maria Grapini, din grupul socialist.

Pascal este unul dintre cei mai prolifici susținători online ai corona-scepticismului din România, iar activitatea ei este acoperită îndeaproape și favorabil de ediția locală a Sputnik.

Purtătorul de cuvânt al Sputnik la Moscova susține într-o declarație că publicația își rezervă dreptul de a cita surse așa cum consideră că este de cuviință.

„În unele articole de pe site-urile noastre web cităm experți, vorbitori etc. și opiniile lor”, a scris purtătorul de cuvânt.

„De asemenea, considerăm că editarea acelor opinii sau marcarea celor care nu se corelează cu mainstream-ul drept dezinformare este o formă de cenzură pe care o considerăm inadmisibilă”, își apără Sputnik ”clienții”.

Axa Ciolacu-Ponta-Radu Moraru-Chitic-Garcea-Puric

Captură din Sputnik, organul de propagandă rusă care l-a lăudat pe Radu Moraru pentru că a cerut arestarea ambasadorului SUA!

„Cel mai mare partid din România, PSD, are și cel mai mare număr de coronasceptici. PSD a folosit conturile sale oficiale de pe rețelele sociale pentru a pune sub semnul întrebării gravitatea pandemiei.”, a spus Rebegea, citată de publicația europeană.

În afară de Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, foarte vehement propagandist a fost Victor Ponta, liderului Pro România. Călin Popescu Tăriceanu și mai ales Viorel Cataramă au fost de asemenea voci importante care au încurajat populația să nu ia în serios pericolul COVID.

Lor li s-au adăugat ziariști (Radu Moraru, de la Nașul tv), artiști (Dan Puric, Mugur Mihăescu, alias ”Garcea”) și activiști de stradă (George Simion, liderul grupării AUR), care au alimentat puternic teorii ale conspirației și au participat la proteste, inducând opiniei publice sentimentul că virusul fie nu există, fie nu e periculos și ar fi doar ”o simplă răceală”.

AUR pentru ruși. Cazul George Simion și trădarea unioniștilor

Propaganda rusă ”pompează” în imaginea de mare unionist a lui George Simion încă din 2016 (captură Sputnik)

Un caz special este George Simion, un ilustru necunoscut acum câțiva ani în România, care a devenit peste noapte mare unionist.

Cine i-a  creat lui Simion această imagine, pe care el o folosește acum împotriva României pro-europene? Sputnik, organul oficial de propagandă al Kremlinului, este una dintre publicațiile (menționate de Politico.eu în analiza citată) care a avut grijă să-l scoată ”în față”.

Acțiunile de stradă ale lui George Simion – îndreptate împotriva măsurilor luate de Guvernul actual pentru a feri populația de pericolul COVID-19 – au devenit de-a  dreptul anti-românești, reprezentând o trădare a celor care chiar l-au crezut că vrea binele României unite.

Pe baza simpatiei românilor pentru unirea cu Basarabia, Simion a construit formațiunea politică AUR, care duce cu gândul la tezaurul românesc de la Moscova. Se dovedește acum că nu are niciun plan de a aduce aurului înapoi acasă, dar poate fi un instrument de aur pentru planurile Rusiei de a

Pe lista propagandiștilor dragi Sputnik mai pot figura și alte personaje, precum avocatul Dan Chitic, invitat la Antena 3 și România TV, care promovează de asemenea mesaje periculoase pentru România, dar foarte apreciate de propagandă rusă.

Aparent, această ”armată de ocupație” mediatică nu e numeroasă și nici puternică. În realitatea însă, lucrurile stau altfel. Influența acestor portavoci de mesaje rusești se vede într-un recent sondaj de opinie, care arată că 41% din români nu cred în existența sau în pericolul SARS-CoV-2!

Un procent care spune tot despre influența ”agenților COVID”, dar și despre numărul tot mai mare de morți și infectați cu temutul virus care a răpit până acum aproape 700.000 de vieți la nivel mondial, în doar câteva luni. 

 

4 comments

Leave a reply