Audieri în comisia care anchetează violențele din 6 ianuarie 2021, la Capitoliu. Trump a deschis porţile „dezordinii şi corupţiei”

0
654

Donald Trump a deschis porţile „dezordinii şi corupţiei” şi trebuie să fie responsabil din punct de vedere legal pentru asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, a declarat joi preşedintele Comisiei de anchetă parlamentară privind atacul asupra Congresului american.

Martori ai evenimentelor de anul trecut au declarat că fostul președinte american a privit violențele la televizor și a refuzat să-și asculte copiii și consilierii, care îl rugau să intervină. „Trump a turnat gaz pe foc”, a spus unul dintre foștii săi consilieri.

Fostul preşedinte republican „a încercat să ne distrugă instituţiile democratice”, a declarat Bennie Thompson în cursul unei audieri în prime time, care încheie o serie de prezentări publice ale lucrărilor comisiei sale.

El a deschis calea dezordinii şi corupţiei”, a afirmat din nou alesul democrat care, fiind bolnav de Covid, a intervenit prin videoconferinţă.

În opinia sa, toţi cei responsabili de atac, inclusiv la Casa Albă, vor trebui să „răspundă pentru acţiunile lor în faţa justiţiei”.

Va trebui să existe consecinţe severe, altfel mă tem că democraţia noastră nu se va recupera”, a apreciat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Doi membri ai comisiei au prezentat ziua de 6 ianuarie 2021 ca fiind trăită „minut cu minut” de către Donald Trump, pe care l-au acuzat că „nu şi-a îndeplinit sarcina” de comandant şef şi că nu a făcut „nimic” pentru a-i opri pe susţinătorii săi să provoace haos la Capitoliu. Cu toate acestea, el a fost cel care i-a chemat la Washington, ziua în care membrii Congresului urmau să confirme victoria rivalului său democrat Joe Biden la alegerile prezidenţiale.

Această sesiune publică este a opta în şase săptămâni şi a doua difuzată în prime time în toată ţara. Cele precedente s-au concentrat, printre altele, pe rolul extremei drepte în asalt sau pe presiunile exercitate asupra agenţilor electorali de către Donald Trump şi apropiaţii săi.

„Comisia 6 Ianuarie” urmează să elaboreze raportul final, care va fi prezentat în toamnă.

„Președintele Trump stătea la masă și privea asaltul la televizor”

Donald Trump a urmărit ore în șir la televizor cum se desfășoară asaltul asupra Capitoliului, ignorând apelurile venite de la copiii săi și de la consilieri de a interveni și opri violențele, au spus martori ai evenimentelor la audierile de joi din congres, potrivit Reuters.

El a refuzat să acționeze timp de 187 de minute, câte au trecut între finalul discursului său în care și-a îndemnat suporterii să să îndrepte spre Capitoliu și apelul video în care le-a cerut să plece acasă, potrivit martorilor și înregistrărilor.

Președintele Trump stătea la masă și privea asaltul la televizor, în vreme ce consilierii săi cei mai apropiați și membri ai familiei îl implorau să facă ce ar trebui să facă orice președinte american”, a declarat aleasa democrată Elaine Luria, membră a Comisiei 6 Ianuarie.

Într-o înregistrare prezentată în timpul audierilor, un fost consilier la Casa Albă, Pat Cipollone, a fost întrebat despre acțiunile lui Trump: l-a chemat pe secretarul Apărării? Pe procurorul general? Pe șeful Departamentului Securității Interne? La toate întrebările, Cipollone a răspuns „nu”.

Trebuie să condamne porcăria asta urgent”, a scris Donald Junior, fiul cel mare al lui Trump, într-un mesaj trimis șefului cabinetului prezidențial, Mark Meadows. „Vor încerca să-i distrugă întreaga moștenire dacă situația se înrăutățește”.

Asaltul mulțimii asupra Capitoliului pe 6 ianuarie 2021 s-a soldat cu mai multe decese și peste 140 de polițiști răniți.

Congresmanul republican Adam Kinzinger, membru în Comisia 6 ianuarie, a declarat că Donald Trump nu avea niciun interes să calmeze mulțimea.

„Mulțimea îndeplinea scopul președintelui Trump, așa că normal că nu a intervenit”, a declarat Kinzinger. (integral digi24)

Leave a reply