miercuri, ianuarie 15

„Au luat ostatică o regiune întreagă”. Continuă criza COVID la abatoarele din Germania unde lucrează mulţi români

0
1064

Ministrul german al Muncii, Hubertus Heil, spune că firma de prelucrare a cărnii Tönnies trebuie să răspundă pentru pagubele generate de focarul de coronavirus din rândul angajaților ei.

Ministrul social-democrat Heil a mai spus că are „încredere zero” în concernul de abatoare unde lucrează foarte mulţi români şi bulgari, releatează Deutsche Welle.  Potrivit ministrului, comcpania nu ar fi periclitat doar sănătatea proprilor angajați, ci și pe cea publică, a mai declarat Heil: „Concernul Tönnies a luat ostatică o regiune întreagă.”

Premierul landului, Armin Laschet, care a vizitat sediul firmei implicate pentru a aprecia situaţia de pe teren, a declarat că nu este nevoie deocamdată de închiderea întregului district. Deşi există „un risc enorm de pandemie”, infecţia este clar localizată la abator şi nu există o transmitere „semnificativă” către populaţia din zonă, a susţinut el.

Toţi angajaţii abatorului sunt în prezent în diferite forme de carantină. Este posibil ca ei să fi transmis virusul prietenilor sau familiilor, care să îl fi răspândit la scară mai mare. Circa 7.000 de oameni au primit instrucţiuni de a se izola, însă există dificultăţi de comunicare cu unii lucrători care nu cunosc suficient de bine limba germană.

Sâmbătă, la abator au avut loc proteste în cadrul cărora i s-a cerut proprietarului abatorului, Clemens Toennies, să demisioneze de la conducere. Patronul a insistat să administreze în continuare firma până la ieşirea din criză; Laschet a declarat că se aşteaptă ca acesta să se ţină de cuvânt în privinţa schimbărilor necesare şi a implementării unor noi reguli pentru condiţii de muncă mai sigure.

Landul Renania de Nord – Westphalia a fost unul din primele afectate grav de epidemia de COVID-19, dar Laschet a fost unul din liderii din Germania care a insistat pentru măsuri mai puţin stricte de combatere a virusului.

Clemen Tönnies

Șeful concernului, Clemen Tönnies, și-a cerut public scuze sâmbătă pentru problemele create și a dat asigurări că firma sa își va asuma toată răspunderea.

Potrivit autorităților regionale, 1.331 de cazuri de coronavirus se înregistrează la angajații (majoritar din sud-estul Europei) marelui concern de prelucrare a cărnii. Toți cei 7.000 de angajați se află în prezent în carantină.

Guvernul landului Renania de Nord-Vestfalia a decis duminică să nu închidă regiunea în urma focarului de coronavirus, dar un eventual lockdown ar putea fi totuși impus dacă se constată creșterea numărului de infectări. Firma Tönnies rămâne închisă până pe 2 iulie.

Autoritățile române, în contact cu cele germane

Consulul general al României la Bonn s-a întâlnit duminică cu reprezentanți ai autorităților din Germania în contextul tensiunilor generate de infectarea mai multor români care lucrau în abatorul din localitatea Rheda-Wiedenbrück. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe care precizează că autoritățile locale germane vor asigura tuturor persoanelor care se află în carantină bunurile necesare, alimente și produse de igienă, dar vor aplica și sancțiuni în cazul în care vor fi persoane care se vor abate de la normele de igienă.

Totodată, autoritățile germane au solicitat sprijinul oficiului consular al României pentru desemnarea unui reprezentant care să participe la reuniunile viitoare organizate de autoritățile locale pentru gestionarea situației și au făcut apel la oficiul consular pentru identificarea de personal medical în rândul comunității de cetățeni români, care să poată sprijini demersurile autorităților locale, având în vedere barierele lingvistice.

 

Leave a reply