Au inventat un nou aparat de respiraţie artificială pentru bolnavii infectaţi cu COVID-19

0
1689

Profesioniști din Consorțiul Zonei Libere din Barcelona (CZFB), în colaborare cu Seat, HP, centrul tehnologic Leitat (Tecnio) și Consorțiul de Sănătate (CST) și Spitalul Parc Taulí de Sabadell (Barcelona) au reușit să dezvolte primul respirator artificial industrializabil și fabricabil în serie pregătit pentru susținerea spitalelor și a unităților de terapie intensivă (UCI) în lupta împotriva coronavirusului.

Dispozitivul, numit „Leitat 1”, are virtutea de a fi produs industrial, astfel încât poate ajunge la o capacitate de producție cuprinsă între 50 și 100 de unități pe zi, subliniază entitățile care au promovat acest proiect comun, considerat esențial pentru a salva viața pacienților infectaţi.


Proiectarea „Leitat 1”, denumirea noului aparat respirator, a fost gestionată de inginerul principa Magí Galindo. Lluís Blanch, directorul de inovație la spitalul Parc Taulí ,din Sabadell, și expert în ventilație mecanică, a validat medical aparatul. Designul și componentele sale au fost simplificate pe cât posibil pentru a obține un dispozitiv medical robust, util și mai puțin complex, pentru a ușura producția și asamblarea acestuia. Fără noile tehnologii, ar fi fost imposibil.

Inventatorii speră să creeze 50-100 de unități pe zi în săptămâna viitoare. Aparatele de respirat sunt de maximă urgenţă pentru infectaţii cu Covid-19, un atu esențial în toate spitalele. „Capacitatea de a produce acest produs industrial este foarte importantă în acest moment”, spune delegatul de stat al CZFB, Pere Navarro.

Producția sa va fi lansată imediat, ajustând cerințele care pot fi pendinte, în conformitate cu Agenția de Stat a Medicamentului pentru modelul îmbunătățit (Leitat 2), aflat deja în lucru.

Pentru producție, există în plus companii Airbus și Navantia care s-au alăturat alianței, care se vor baza, de asemenea, pe capacitatea de producție a utilizatorilor și a comunităților de „producători”, cu scopul de a crește capacitatea de producție în câteva zile.

Doctorul de terapie intensivă, Lluís Blanch, a testat aparatul de respirat mecanic proiectat de centrul tehnologic Leitat și validat la Spitalul Pac Taulí, din Sabadell, pentru pacienții bolnavi grav cu coronavirus.

„Suntem siguri că va funcționa. L-am testat deja cu simulatorul, reproducând condițiile pe care acești pacienți le vor avea și facem ultimele ajustări în monitorizarea presiunii, dar este gata„, a declarat doctorul Blanch pentru El Mundo.

Leave a reply