Ați făcut din noi Brazilia Europei! Statele din Europa, tot mai îngrijorate de impactul pandemiei în România

0
1458

Campania de mesaje fake news pe tema COVID 19, care a îngrijorat Europa, a transformat România în țara cu cele mai multe cazuri noi de infectare cu temutul virus.

Pledoariile publice ale unor politicieni ca Victor Ponta, Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu sau Viorel Cataramă, actori ca Mugur Mihăescu ”Garcea”, Dan Puric sau Bogdan Stanoevici, ori ziariști ca Radu Moraru, patronul Nașul TV, au creat haos în România.

Mulți oameni le-au luat în serios mesaje iresponsabile și au ales calea infectării, ceea ce începe să coste România nu doar în vieți pierdute și spitale asaltate de bolnavi COVID 19, ci și la capitolul imagine externă, care îi afectează direct pe românii din Diaspora.

Bunăoară, Paolo Bonanni, epidemiolog, profesor de igienă la Universitatea din Florența, spune că este îngrijorat „de noile focare din Spania, România, Balcani și Franța. Fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil și să nu lase garda jos”.

Vorbind într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera despre tsunamiul de infecţii din SUA și Brazilia, acesta susține că „nu este o coincidență faptul că acest lucru se întâmplă în țări care sunt de fapt negaţioniste, care nu au acceptat niciodată o politică de închidere și distanțare”.

Cel mai mult îngrijorează eventualele contagieri la revenire, de la București în Italia, unde românii nu sunt doar principala comunitate străină, cu peste un milion de rezidenți, dar lucrează adesea cu oamenii cei mai vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele cu handicap sau copiii.

În prezent, lucrătorii casnici și îngrijitorii care se întorc din țara balcanică pentru a-și relua slujba după concediu sau după ce au fugit în ultimele luni, temându-se să nu rămână blocați în Peninsulă, nu sunt supuși niciunui control.

Deși România nu este parte integrantă a acordului de liberă circulație Schengen, cu toate că face parte din UE, nu există restricții pentru romanii care călătoresc în Italia (spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu Serbia, Muntenegru și Kosovo).

Paolo Bonanni

„Nu există reguli care să protejeze familiile, iar acești lucrători intră în contact cu subiecți vulnerabili”, explică Andrea Zini, vicepreședinte Assindatcolf, asociația națională a angajatorilor casnici.

„Suntem îngrijorați – spune Zini – deoarece în ciuda amplorii fenomenului, nu există o soluție clară”. În Italia, de fapt, potrivit ISTAT și INAIL, ar exista cel puțin 2 milioane de lucrători casnici (doar 848 mii fiind regularizați), dintre care aproape jumătate provin din Europa de Est. Un vid legislativ care îngrijorează foarte mult.

La începutul lunii iulie, judecătorii români din CCR au stabilit că izolarea, carantina sau internarea obligatorie în spital nu ar putea fi impuse cetățenilor printr-un ordin ministerial şi că era necesară o discuție parlamentară. Între timp, însă, potrivit ministrului sănătății, Nelu Tătaru, „cel puțin 30 de mii de persoane, între care şi cele suspectate și cele confirmate ca fiind pozitive pentru Covid 19, au părăsit izolarea”.

 

Leave a reply