Bărbatul de 51 de ani care a suferit arsuri grave pe 64% din suprafața corpului, după un accident de muncă în portul Constanța, a murit într-un spital din Belgia, unde fusese transferat cu întârziere.
Medicii din Belgia au spus că pacientul era infectat cu trei bacterii și o ciupercă, atunci când a ajuns la ei.
Pacientul a fost transportat inițial la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, iar apoi, în data de 21 ianuarie 2021, a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon”, din Iași.
În data de 28 ianuarie 2021, misiunea de zbor pentru transferul în Belgia a fost anulată din motive tehnice, conform Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București.
A doua zi a fost transferat, cu un zbor umanitar operat de Ministerul Apărării Naționale, la Centre des Grands Brûlés – IMTR din cadrul Grand Hôpital de Charleroi, din Loverval, Belgia.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, va trimite Corpul de control al ministrului la cele trei unități medicale din România unde a fost internat pacientul, pentru realizarea unui raport de control privind îngrijirile medicale care i-au fost acordate pacientului, anunță Digi 24.
Cazul a dat apă la moară PSD, partid care a inițiat și o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății.
”Constatăm din păcate azi, citind știrile, că un caz tragic s-a petrecut din nou și că un mare ars, care s-a transferat foarte târziu, din păcate a decedat. Pe vremea când era ONG-ist, ministrul de azi Vlad Voiculescu își rupea cămașa de pe el. Astăzi ca ministru nu a făcut nimic. Acesta este încă un motiv pentru care moțiunea pe Sănătate contra ministrului Vlad Voiculescu trebuie dezbătută și votată”, a spus Radu Oprea, liderul senatorilor PSD.
Evident că, prin aceste atacuri, PSD își face jocul firesc de partid în Opoziție, dar adevărul nu poate fi omis ca scuză pentru atacuri politice.
Iar adevărul este că nu Vlad Voiculescu a decis ca pacientul să nu fie trimis imediat în străinătate, ci spitalele unde a fost dus de urgență pacientul ars.
Iar dacă au greșit sau nu medicii, asta nu o poate stabili nici ministrul, nici PSD, nici măcar ziariștii, ci echipa de anchetă și eventual justiția, dacă va fi cazul.
România are o veche ”tradiție” nefastă cu pacienții arși, cel mai ilustru caz în acest sens fiind Colectiv.
De asemenea, decesele din spitale din cauza infecțiilor nosocomiale sunt și ele ceva obișnuit și nerezolvat ani de nicio guvernare, mai ales de când am aflat de celebra afacere Hexipharma. Vlad Voiculescu sau oricine ar fi ministru nu poate schimba lucrurile peste noapte, e nevoie de timp și măsuri pe termen lung.
Ani la rând, guvernele au amânat investiții majore în Sănătate, fiind preocupate doar de majorări de pensii și salarii, acordări de sporuri de calculator și alte cheltuieli inutile de la buget, iar astfel de accidente tragice vor exista indiferent cine va fi ministrul Sănătății.