vineri, februarie 3

Armand are ca obiectiv major cadastrarea întregului domeniul public din Sectorul 1

0
108

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, semnalează situația juridică a proprietăților din domeniul public administrat care nu permite realizarea unor investiții de anvergură și spune că va repara problema care n-a fost soluționată de 30 de ani. Mai precis, Armand anunță o strategie de cadastrare a peste 1000 de străzi, 1200 de imobile și 500 de hectare de spatii verzi.

„Știți ce înseamnă faptul ca domeniul public nu este cadastrat? Pentru a investi în aceste străzi, spatii verzi și clădiri este obligatoriu ca ele să fie cadastrate, așa cum cere Codul Administrativ.  În primul rând, prin lege, administratorul nu are voie să facă studii de fezabilitate, proiectare și investiții pe un teren sau o clădire necadastrată. Pe imobile necadastrate se pot face doar reparații. Avem nevoie ca să fie cadastrate și pentru a proteja aceste imobile de antreprenorii imobiliari care ocupă abuziv părți din domeniul public.

Acest lucru s-a întâmplat deja de numeroase ori în trecut, un exemplu fiind terenurile Promenadei Verzi din jurul salbei de lacuri. Acolo, profitând de absența cadastrului, o parte dintre proprietari și-au apropriat fără drept terenurile de la malul lacului, chiar dacă zona de lângă luciul de apa este domeniu public inalienabil. Ne luptăm acum în instanță pentru a recupera aceste terenuri”, arată Clotilde Armand.

Ea adaugă că în 2020 când și-a început mandatul de primar, a găsit „o situație catastrofală, mai rea decât în cele mai defavorizate cătune”, domeniul public fiind cadastrat în proporție de mai puțin de  5%.

Nici măcar cele 50 de străzi înscrise la OCPI nu erau corect cadastrate: deși în realitate au 6 metri lățime, în planurile cadastrale ele figurau in anumite locuri cu numai 1 metru, restul figurând ca proprietate privată. Adică persoane private și-au cadastrat abuziv o parte din domeniul public înaintea primăriei”, spus Clotilde Armand.

Primarul Sectorului 1 afirmă că are ca obiectiv major să cadastrez întreg domeniul public din Sectorul 1, iar în acest sens va fi formată o echipă care se va ocupa exclusiv de acest demers, scrie g4media.

„Vom cadastra tot domeniului public, după 30 de ani de inacțiune. Am dezvoltat o metodă inovatoare care acum este preluată în alte UAT-uri. În același timp, digitalizăm informația pentru a obține hărți în format GIS. Este o muncă titanică. Este o muncă pe care nu o vedeți dar pe care trebuie să o cunoașteți, deoarece este esențială pentru a putea investi și pentru ca domeniul public să fie protejat”, a transmis Clotilde Armand.

Leave a reply