Aproape unul din doi, vindecaţi! Cu cea mai dură carantină din lume, Spania preia controlul pandemiei

0
991

Decesele cauzate de coronavirus au scăzut începând duminică, au crescut puţin luni şi marţi pentru a se stabiliza undeva peste 400. Miercuri, au fost raportate 435 de decese noi din cauza covid-19, un număr foarte similar cu ziua precedentă (430). În total, 21.717 persoane și-au pierdut viața în mod oficial din cauza pandemiei în Spania.

Dar aceste decese sunt efectul infectării anterioare când încă nu-şi făcuseră efectul măsurile de izolare socială – cele mai dure din lume (în Spania, nimeni nu are voie să iasă din casă decât singur şi doar pentru a merge la cumpărături la cel mai apropiat magazin; copiii nu au ieşit din case de peste 5 săptămâni, abia din 27 aprilie vor putea ieşi, dar fără a se juca, doar pentru plimbare în parc alături de părinţi).

Cazurile de infectări noi au înregistrat o ușoară revenire: 4.211 într-o singură zi, cu 243 mai multe decât în ultimele 24 de ore, ajungând la un total de 208.389. Este o creștere cu 2%, foarte similară cu cea înregistrată în ultimele cinci zile, în care s-a observat o îmbunătățire „de nădejde” a datelor, potrivit lui Fernando Simón, directorul Centrului de coordonare a alertelor și Urgențelor de sănătate.

De asemenea, s-a înregistrat o creștere considerabilă a numărului de persoane vindecate noi: 3.401, cu 4,1% mai mult față de creşterea de 2,4% în ziua precedentă.

Practic, dintre toate persoanele înregistrate ca fiind infectate cu coronavirus, 41,2% au fost deja vindecate oficial, un procent care crește puțin câte puțin de-a lungul zilelor până spre 50% – un procent remarcabil. Practic, se poate ajunge ca unul din două persoane pozitive să fie vindecate.

Dacă privim cu o perspectivă dincolo de cea zilnică, datele din Spania continuă să arate o tendință descendentă: cu unele suișuri și coborâri, numărul de decese și de cazuri noi scade procentual, iar reperul simbolic potrivit căruia numărul vindecaţilor depășește numărul internaţilor în spitale spune totul.

Deşi s-au făcut foarte multe teste – Ministerul Sănătăţii asigură că 700.000 sunt făcute săptămânal, în timp ce la sfârșitul lunii martie au fost 200.000 – nu a existat o creștere semnificativă de cazuri noi. După o primă creştere, s-au stabilizat, ceea ce este un semn clar, în opinia lui Simon, că epidemia este treptat supusă controlului.

Şi datele despre spitalizări și internări la UCI (terapie intensivă) indică acest lucru. Încetul cu încetul, mai multe comunități autonome (regiuni) raportează zero intrări noi în unitățile de terapie intensivă. Miercuri, a fost cazul a șase comunități: Canarias, Cantabria, Extremadura, Murcia, Navarra și La Rioja, pe lângă Ceuta și Melilla.

La nivel mondial, cazurile confirmate au depășit 2,5 milioane, potrivit Universității Johns Hopkins. Conform înregistrărilor oficiale, peste 177.000 de persoane au murit din cauza coronavirusului.

Situaţia din Italia continuă şi ea tendinţa bună, ca şi în alte ţări din Europa unde sunt semne că epidemia de coronavirus începe să intre sub control. Vezi în graficul de mai jos situaţia din

Statistica la zi pe număr total de cazuri persoane infectate, morţi şi vindecaţi, în lume, Europa, SUA, Spania, Italia şi China

Leave a reply