Aproape 40.000 de morţi în Marea Britanie şi Boris Johnson e „mândru”!

0
1104

Marea Britanie a contabilizat, miercuri, 359 de noi victime din cauza coronavirusului și este aproape de pragul de 40.000 de decese (39.728, în total până azi). Italia a înregistrat o ușoară creștere, cu 71 de morţi în ultimele 24 de ore, dar este mult departe de impactul negativ din Regatul Unit.

În Spania, situaţia este şi ea una dintre cele mai bune din Europa, cu zile întregi fără niciun mort şi infectaţi de ordinul între 100 şi 200 de cazuri noi (marţi au fost 137), majoritatea în doar două mari oraşe – Madrid şi Barcelona; în rest, o ţară întreagă de 47 de milioane de locuitori abia dacă înregistrează câteva zeci de cazuri noi pe zi. Cu toate acestea, Guvernul de la Madrid a obţinut, miercuri, în Congres, a șasea și ultima extindere a stării de alarmă, până pe 21 iunie.

În schimb, la Londra peisajul arată haotic şi atitudinea liderilor aflaţi la putere îi surprinde până şi pe cei mai conservatori analişti..

Premierul Boris Johnson a afirmat că este „foarte mândru” de strategia sa de pandemie, Marea Britanie fiind de departe țara cu cele mai multe decese din Europa.

Johnson a reacționat furios în Parlament la tonul tot mai curios şi insistent al liderului opoziției, Keir Starmer (alăturat), care a întrebat direct: „Cine a controlat situația până acum?”.

Starmer l-a acuzat pe liderul conservator că „a transformat o situație dificilă într-o situație de zece ori mai rea”. Vorbind cu The Guardian, liderul laburist a continuat atacul ca niciodată și l-a învinovățit pe premier pentru că a aruncat încrederea britanică peste bord în ultimele săptămâni.

„Factorul Dominic Cummings i-a determinat pe oameni să creadă că există o regulă pentru elită și o altă regulă pentru restul”, a spus Starmer, referindu-se la faptul că premierul şi-a apărat public strategul, în ciuda faptului că acesta a încălcat regulile de carantină.

„Există o îngrijorare din ce în ce mai mare, iar încrederea în guvern s-a prăbușit. În loc să existe o strategie de ieșire, pare a fi acum o ieșire fără strategie”, a continuat liderul Opoziţiei.

Boris Johnson a regretat tonul lui Starmer, asigurând că britanicii vor să vadă „mai multe semne de cooperare” din partea Partidului Laburist.

„Îmi asum responsabilitatea pentru tot ce a făcut acest guvern pentru a trata coronavirusul și sunt foarte mândru de palmaresul nostru”, a declarat liderul conservator.

„Dacă ne uităm la ceea ce am obținut, este foarte considerabil. Am protejat sistemul național de sănătate și scădem rata mortalității. Avem din ce în ce mai puține internări în spital”.

În cea de-a patra confruntare parlamentară dintre cei doi lideri, a fost evident sfârșitul armistițiului care până acum a fost menținut de opoziția laburistă, care se ridică masiv în sondaje, reducând avantajul conservatorilor, din cauza haosului măsurilor de relaxare socială post-carantină și a scandalului Cummings.

Leave a reply