Apar Statele Unite ale Europei? Noi alegem vestul sau estul?

0
868

”Asta pare să se întâmple acum în cazul în care propunerile din noul Plan Juncker, cel prezentat ieri la Strasbourg, vor începe să fie cu adevărat implementate.

Astfel, în opinia mea, trebuie descifrată propunerea centrală care vizează apariţia în schemă a unui super-ministru european al Finanţelor şi Economiei şi care să fie în acelaşi timp şi preşedintele Eurogrupului.

Importanţa demersului este dată şi de propunerea suplimentară făcută de Juncker: crearea unui Fond Monetar European care ar urma să apară prin transformarea unui mecanism existent, Mecanismul european de stabilitate, a cărui menire era de a răspunde crizelor financiare din zona euro, aşa cum a fost cea din Grecia.

A doua măsură de tip „integrator european“ este propunerea de a crea „o celulă europeană de informaţii însărcinată să vegheze ca datele privind teroriştii şi „luptătorii străini“ să fie schimbate în mod automat între serviciile de informaţii şi poliţie“. Este, foarte posibil, semnalul de început pentru demararea unui demers logic, cel al apariţiei unei Agenţii Europene de Informaţii, dar şi a unei structuri de poliţie integrate cu atribuţii apropiate de cele ale FBI.

În aceeaşi linie a creării de noi instrumente centralizate europene se situează şi propunerea ca, la nivelul Comisiei Europene, să apară o „autoritate comună“ care să controleze aplicarea „peste tot“ în UE a dispoziţiilor privind muncitorii detaşaţi, susţinând propunerea franceză în domeniu: „Într-o Uniune între egali nu se poate să avem… muncitori de rangul doi. Cei care prestează aceeaşi muncă trebuie să poată să obţină acelaşi salariu.“

A cincea propunere de tip unificator, esenţială prin efectele sale viitoare şi consecinţele majore asupra sectorului comerţului internaţional atât la nivel european cât şi la nivel global, este cea privind apariţia unui „nou cadru european asupra examinării investiţiilor, investment screening. Dacă o societate publică străină doreşte să cumpere un port strategic european sau o parte componentă a infrastructurii noastre energetice… sau una dintre companiile noastre din domeniul tehnologiilor de apărare, asta nu se va putea face decât transparent, după o examinare şi o dezbatere aprofundate“.

Noua structură instituţională europeană urmează să fie completată printr-o schimbare de forţă care ar putea modifica şi centraliza circuitele puterii odată cu posibila şi iarăşi demult vehiculata propunere de reunire a atribuţiilor preşedintelui Consiliului European cu cele ale preşedintelui Comisiei Europene. Este posibil dacă şefii de state şi guverne vor fi convinşi că o asemenea mişcare le va aduce beneficiul de a fi direct la butoanele tuturor deciziilor europene, controlând atât nivelul politic, cât şi cel executiv. Asta ar fi, în definitiv, consfiinţirea instituţională a unui proiect de tipul Statelor Unite ale Europei. Nu este încă deloc evident că acolo se va ajunge, dar acestea par a fi premisele jocului de acum.

Desigur, pentru noi a fost important să auzim că Juncker a cerut „integrarea imediată în Spaţiul Schengen“ a ţării noastre, alături de fraţii bulgari. Cred însă că ar trebui să ne preocupe foarte serios şi chestiunea intrării noastre în spaţiul EURO.  Singura noastră şansă este să fim realmente conectaţi la proces. Şi nu doar la nivelul declaraţiilor politice. Acesta ar trebui să fie proiectul nostru politic major, asumat ca atare de toate partidele politice, dezbătut şi aprobat de Parlament. Credeţi că se poate?”

Articolul complet, pe Adevarul.ro

(Notă: titlul aparține redacției LumeaLibera.ro)

Cristian Unteanu

 

Leave a reply