sâmbătă, noiembrie 26

Apar primele imagini de la vizita delegației Senatului României în SUA. România, great again!

0
2299

Delegația Senatului României aflată în vizită în Statele Unite ale Americii și-a intrat deja în pâine cu primele contacte. Corespondenții Lumea Liberă din diaspora americană au intrat în posesia unor imagini de la primele întâlniri pe pământ american, în care se văd la aceeași masă, printre alții, Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Radu Oprea.

Nu în ultimul rând, la un moment dat apare în centru și Florin Cîțu, președintele Senatului României și al PNL, care conduce de fapt delegația României peste Ocean.

De altfel, Cîțu a prefațat șirul evenimentelor de la care românii așteaptă rezultate concrete printr-o postare pe pagina sa de socializare, citată de Ziarul Financiar.

”Dăm startul vizitei în SUA. Astăzi, împreună cu ambasadorul României în SUA și cu membrii delegației, vom avem întrevederi cu oficiali din cadrul Departamentului de Stat pentru discuții legate de domeniile: energie, finanțele internaționale și dezvoltare.
Tot astăzi vom o avea o întâlnire strategică pentru a discuta evoluțiile de securitate în regiunea Marii Neagre.
Unul dintre principalele noastre obiective este aderarea României la programul Visa Waiver, subiect pe care l-am discutat cu ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, și pentru care vom accelera eforturile în perioada următoare, inclusiv la nivelul Congresului american.”, a scris liderul PNL pe Facebook.

România, actor-cheie în cea mai fierbinte regiune a lumii

Vizita delegației române vine pe un val de mare simpatie a comunității internaționale pentru România, urmare a rolulului de pilon de stabilitate exercitat de țara noastră la frontiera estică a NATO, pe fondul războiului din Ucraina.

Nu există jurnal de știri peste Ocean în care România să nu fie prezentată precum în sloganul ”great again”, o țară dată pierdută cândva și renăscută din propria cenușă până într-acolo încât să devină actorul-cheie în regiune în acest moment critic pentru omenire.

De aceea, și componența multipartită a delegației Senatului, uitarea dușmăniilor politice și trecerea la reconstrucție sunt elemente fundamentale în această misiune fără precedent în ultimii 10 ani, după cum au anunțat și senatorii prezenți.

„Vizita de lucru în Statele Unite ale Americii, prima efectuată în ultimii 10 ani de un preşedinte al Senatului Românei, în fruntea unei delegaţii reprezentative, are ca scop reliefarea sprijinului deplin al Parlamentului pentru relaţia bilaterală transatlantică cu SUA, bazată pe Parteneriatul Strategic şi apartenenţa la NATO”, se arată într-un comunicat al Senatului presă transmis, marţi, citat de știrile TVR.

Potrivit unui memorandum intern prezentat săptămâna trecută în Biroul permanent al Senatului, Cîţu va fi însoţit de senatorii Robert Cazanciuc şi Radu Oprea (PSD), Alina Gorghiu şi Roberta Anastase (PNL), Ion Narcis Mircescu (USR), Lorand Turos (UDMR).

Delegaţia condusă de Florin Cîţu va avea o serie de întrevederi oficiale cu reprezentanţi ai Senatului şi ai Camerei Reprezentanţilor SUA, precum şi ai Departamentului de Stat.

Mai sunt programate întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri american şi ai comunităţii româneşti din zonă.

Vor fi dezbătute teme privind relaţia bilaterală româno-americană, cooperarea în plan politic şi parlamentar, economic şi de securitate, precum şi proiecte internaţionale.

„Pe agenda discuţiilor va figura şi interesul pentru un dialog parlamentar activ între Parlamentul României şi Congresul SUA, cu predilecţie în ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la programul Visa Waiver”, se menţionează în comunicatul citat.

Leave a reply