Antarctida, singurul continent de pe Pământ unde n-a ajuns coronavirusul

0
736

În hărțile lumii care arată răspândirea amețitoare a coronavirusului, există un singur continent care nu este încă marcat cu roșu. Antarctica nu a înregistrat până în prezent niciun caz de COVID-19, în ciuda faptului că pandemia a coincis cu vara sudică, adică perioada anului care reunește mai mulți oameni de știință, tehnicieni și personal militar în acest laborator îngheţat al naturii.

Aproximativ 80 de baze construite pe acest imens continent de gheață în care s-ar putea încadra 26 de teritorii de mărimea Peninsulei Iberice primesc vara în jur 5.000 de oameni.

Spania are două baze, ambele operaționale în lunile de vară: baza științifică Juan Carlos I, din Livingston, și baza militară Gabriel de Castilla, în Insula Decepției.

“Unele țări, precum SUA, Argentina, Chile sau Regatul Unit, au baze deschise în timpul iernii, există chiar oameni care petrec doi ani la rând în Antarctica”, spune telefonic Antonio Quesada, secretar tehnic al Comitetului Polar Spaniol, citat de ziarul El Mundo.

Cel mai mare astfel de stabiliment este McMurdo (SUA), cu o capacitate de peste 1.200 de persoane, în timp ce China, foarte interesată să-și extindă activitățile în Antarctica, își construiește a cincea bază pe acest teritoriu.

Oamenilor de știință și militarilor care merg la muncă în fiecare an li se alătură turiștii, cărora li se permite să petreacă câteva ore în cel mai virgin teritoriu de pe planetă.

“Anul acesta erau așteptați 80.000 de turiști în Antarctica, dar până la urmă s-a redus la aproximativ 65.000 sau 70.000”, a mai spus Antonio Quesada.

Există țări precum China care chiar le permit turiştilor să intre în unele dintre facilitățile sale și să-i viziteze Marele Zid Antarctic (Marele Zid) – cea mai veche dintre bazele sale și în care lucrează aproximativ 40 de oameni în timpul verii. Însă coronovirusul a schimbat rutina în acest an.

Faptul că nu a existat niciun caz pozitiv de COVID-19 nu înseamnă că Antarctica scapă de impactul virusului din restul lumii. China şi-a a redus activitatea planificată în bazele sale de îndată ce a fost lovită de epidemia din Wuhan:

„Nu au permis schimburi de personal, din 31 decembrie lasă doar oamenii să plece, iar turiștii nu au voie să viziteze”, spune Quesada.

Campaniile celorlalte țări se dezvoltau normal, dar răspândirea rapidă a virusului în toată Europa a afectat și alte baze, inclusiv cele două spaniole, care au redus durata campaniilor de vară: „A trebuit să închidem înainte de termen (între 14 și 15 martie), pentru a încerca să ajungă cât mai repede la Ushuaia şi a reveni în Spania”, explică şi Jordi Felipe, șeful bazei Juan Carlos I.

Sute de spanioli călătoresc acum la bordul navei de cercetare oceanografică spaniolă Hespérides, printre membrii echipajului, oamenii de știință și personalul militar care se aflau la cele două baze când acestea au fost închise în avans.

Toţi au aflat în timpul călătoriei că, din cauza coronavirusului, autoritățile argentiniene le-ar permite doar să se aprovizioneze cu alimente și combustibil, dar să nu debarce, deoarece nu au trecut 14 zile de la ultima dată când nava s-a aflat în același port. „Au făcut destule pentru a ne lăsa să ne agățăm la doc, alte nave sunt pur și simplu ancorate”, spune căpitanul medical Andrés Villoria López, șeful Sănătății din baza Gabriel de Castilla.

Planul său era ca toţi cei 37 de militari și oameni de știință care se aflau la bazele Antarctice Juan Carlos I și Gabriel de Castilla să se întoarcă în Spania cu avionul, ca de obicei, în timp ce cei 58 de echipaje ale Hespérides își făceau călătoria spre Cartagena. Dar Villoria recunoaște că încă nu știu dacă se pot întoarce în Spania cu avionul. „Suntem conștienți că, la fel ca noi, există zeci de mii de spanioli din întreaga lume care doresc să se întoarcă în casele lor”, subliniază el.

Având în vedere imposibilitatea de a zbura din Argentina, își vor încerca norocul în Brazilia în următoarele ore: „După ce am părăsit Ushuaia, am călătorit canalele Magellanice și suntem acum ancorați în apropierea strâmtorii Le Maire, așteptând timpul să se ușureze și să devină navigabile, pentru a se îndrepta spre nordul Braziliei “, a povestit el în primele ore ale zilei de sâmbătă, 21 martie. Apoi, vor pleca peste Ocean de la Santos la Sao Paulo, cu speranţa că vor putea prinde acolo un zbor care să-i ducă spre casă…

Leave a reply