miercuri, noiembrie 30

ANMDMR: Testele rapide pe bază de antigen, scoase din farmacii

0
1138

Testele rapide pe bază de antigen nu mai pot fi cumpărate direct din farmacii. Interdicția a fost impusă de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Testele rapide pe bază de antigen sunt de uz profesional și se recomandă ca prelevarea probei şi interpretarea rezultatului să se facă de către personal calificat, potrivit aceleiaşi surse.

Astfel, farmaciile comunitare pot deține și elibera doar dispozitivele și aparatura medicală de uz individual. De aceea, ANMDMR a solicitat ca testele antigen sau pentru anticorpi să fie vândute doar spitalelor, clinicilor și cabinetelor medicale.

“Conform prevederilor art. 2 alin. (1) lit. e) din Legea farmaciei nr. 266/2008, prin intermediul farmaciilor comunitare pot fi vândute doar dispozitive medicale de uz individual, iar potrivit dispozițiilor art. 2 alin. (4) din Normele privind înființarea, organizarea şi funcționarea unităților farmaceutice (”Norme”) aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 444/2019, ”Farmaciile comunitare dețin şi eliberează numai medicamentele şi produsele prevăzute la art. 2 alin. (1) din lege, autorizate de punere pe piață şi achiziționate conform legislației în vigoare.”, a transmis ANMDMR într-un comunicat de presă, citat de rohealthreview.ro.

Testul antigen este cel mai nou tip de testare şi, în acest moment, este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaște. Testul antigen poate indica infecția în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecția este activă.

Medicii susțin că aceste teste au şi limite. Astfel, poți avea boala COVID-19, dar testul rapid să nu o depisteze, pentru că anticorpii se formează la circa o săptămână de la infectare. Testul rapid ne poate ajuta să aflăm dacă o persoană a trecut prin infecție, anticorpii rezistând în organism o perioadă de 2-3 luni de la vindecare, potrivit unor studii.

Leave a reply