Animale în pericol de dispariție: speciile dispărute de pe Pământ până acum sunt doar vârful aisbergului

0
1472

Câte mamifere vor dispărea de pe Pământ în secolul următor?

Un grup de oameni de știință a făcut acest calcul pe baza dovezilor fosile din disparițiile trecute. Predicția sugerează că cel puțin 550 de specii vor urma mamutului și a felinei cu dinți de sabie.

Cu fiecare „specie pierdută” dispare o parte din istoria naturală a Pământului, spun cercetătorii, citaţi de bbc.com. Cu toate acestea, în ciuda acestor proiecții „sumbre”, se pot salva sute de specii intensificând eforturile de conservare.

Responsabilitate

Studiul științific, publicat în revista Science Advances, sugerează că oamenii sunt aproape în totalitate responsabili de dispariția mamiferelor din ultimele decenii. Și cifrele vor crește în viitor dacă nu se acționeză acum.

În ciuda acestui scenariu „alarmant”,se pot salva sute, dacă nu chiar mii, de specii cu strategii de conservare mai specifice și mai eficiente, a declarat Tobias Andermann de la Gothenburg Center for Global Biodiversity și Universitatea din Gothenburg, Suedia.

Pentru a realiza acest lucru, trebuie sportită conștientizarea colectivă cu privire la „escaladarea iminentă a crizei biodiversității și să luăm măsuri pentru a combate această urgență globală”.

Timpul este scurt”, a avertizat el. „Cu fiecare specie pierdută, o porțiune unică din istoria naturală a Pământului dispare ireversibil”.

Varful icebergului

Oamenii de știință au colectat un set mare de date despre fosile care a furnizat dovezi ale momentului și amplorii extincțiilor recente.

„Tigrul cu dinți de sabie” este o rudă îndepărtată a pisicii domestice despre care se estimează că a dispărut în epoca de gheață

Simulările lor pe computer prezic creșteri mari ale ratelor de dispariție până în anul 2100, pe baza stării actuale de amenințare a speciei.

Conform acestor modele, disparițiile care au avut loc în secolele trecute reprezintă doar vârful aisbergului, în comparație cu disparițiile care urmează în deceniile următoare.

Reconstituirea impactului nostru trecut asupra biodiversității este esențială pentru a înțelege de ce unele specii și ecosisteme au fost deosebit de vulnerabile la activitățile umane, ceea ce, sperăm, ne poate permite să dezvoltăm acțiuni de conservare mai eficiente pentru a combate dispariția”, a spus profesorul Samuel Turvey de la Zoological Society of London (ZSL).

Anul trecut, un grup interguvernamental de oameni de știință a declarat că un milion de specii de animale și plante sunt acum amenințate cu dispariția.

Oamenii de știință au avertizat că intrăm în a șasea fază a dispariţiei în masă și că orice vom face acum va defini probabil viitorul umanității.

Leave a reply