vineri, februarie 3

Andrei Marga recidivează și dă vina pe SUA și Ucraina pentru război

0
210

Andrei Marga scrie despre „o încercare salutară a realismului politic de a concepe ieșirea din conflictul ucrainean”. El dă vina pe Ucraina și pe SUA pentru escaladarea conflictului și sugerează modificarea ordinii teritoriale europene. 

Fostul ministru de Externe citează, într-un articol de opinie pe Amos News, un studiu publicat de școala prestigioasei universități Harvard în revista Foreign Affairs, septembrie-octombrie 2022, – „How to Build a Better Order. Limiting Great Power Rivalry in an Anarchic World” (autori fiind Dani Rodrik, Steven M. Walt).

Analiza, efectuată pe baza unei cercetări sistematice la Harvard Kennedy School și New York University, pleacă de la o consemnare a situației actuale. „Ordinea globală se deteriorează în fața ochiilor noștri. Declinul relativ al puterii SUA și concomitenta ascensiune a Chinei au erodat sistemul bazat pe reguli, parțial liberal, dominat odinioară de Statele Unite și aliații lor. Crizele financiare repetate, inegalitatea crescândă, protecționismul reînnoit, pandemia covid-19 și recursul crescând la sancțiuni economice au adus era hiperglobalizării de după războiul rece la sfârșit. Invazia Rusiei în Ucraina s-ar putea să fi revitalizat NATO, dar a adâncit totodată ceea ce separă Estul și Vestul și Nordul și Sudul. Între timp, schimbarea priorităților domestice în multe țări și geopolitici ale competiției crescânde au oprit orientarea spre o mai mare integrare economică și au blocat eforturile colective de a aborda iminentele pericole globale” – sumarizează fostul ministru articolul.

În articol, Marga arată cu degetul spre Ucraina, considerând-o, voalat, responsabilă pentru război: „Suveranitatea națională se referă nu doar la ordinea existentă, ci și la formarea acestei ordini. Cum am mai arătat, ordinea existentă este punctul de plecare pentru a rezolva orice litigiu. Dar atunci când un stat nu-și integrează democratic cetățenii, refuză acordurile privind minoritățile, interzice partide, monopolizează informații și recurge la ură, fiind construit pe încălcarea suveranității altor state, acea ordine se discută. Ea se discută și când sunt resturi samavolnic tranșate ale istoriei.”

Leave a reply