Andrei Caramitru și diferența dintre români și elvețieni: ”Depășești viteza cu 10 km/oră? Cei din jur sună la Poliție. Dai tare la TV după 10 seara? Amendă!”

0
2069

Analistul financiar Andrei Caramitru a trăit 14 ani în Elveția și nu se poate împăca deloc cu faptul că unii dintre semenii noștri nu respectă legea, regulile, instituțiile, Poliția.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, Caramitru dă câteva exemple care arată ce face diferența esențială între societățile civilizate din vestul Europei și situația din România.

Ai televizorul dat tare după 10 seara? Sună la Poliție vecinii imediat. Poliția vine și îți dă amendă 300 de EUR. Parchezi aiurea? În 5 minute vin cei de la Primărie și îți dau amendă sute de EUR sau îți ridica mașina. Imediat. Depășești viteza cu 10 km/ora pe autostradă? Toți ceilalți din jur sună la Poliție și te raportează. Poliția te oprește un pic mai încolo și – atenție – amenda e procent din venit. Poate fi de mii de euro!”, amintește incisivul comentator în postarea sa, pe care o redăm integral mai jos.
Ea merită citită cu atenție mai ales în astfel de vremuri, când nerespectarea regulilor de protecție sanitară aproape că a devenit regulă nescrisă printre iresponsabili și adepți ai teoriilor conspirației pe tema COVID.

Postarea lui Andrei Caramitru despre cum au impus Elveția sau Germania civilizația

Despre reguli. Diferența dintre noi și elvețieni sau nemți
Românii sunt oripilați, domne: cum adică Poliția să îmi dea amendă dacă nu am mască? Să se ocupe de interlopi, domne, nu de mine. Cum adică sa îmi dea amenda că am parcat aiurea? Sa facă înainte parcări subterane și sa fie și gratuite, ce naiba!!!! Și – aoleu – cum adică să mă raporteze alții că nu respect reguli de-astea “mici”? Asta e delațiune, domne! E ca pe timpul comunismului! Ne revoltăm!!! Ieșim să protestăm!!! Nu se mai poate așa ceva!!!!
În Elvetia, Germania sau țările nordice e așa. Vă spun, că am stat 14 ani în Elvetia, deci știu:
– traversezi aiurea sau pe roșu la 1 dimineața, când nu e nici o mașina? Vine imediat un polițist în civil (care sunt peste tot – tot timpul) și îți dă amendă 200 de EUR, pe loc. Chit că strada e goală. Trebuie sa stai la semafor și traversezi pe verde. În timpul nopții. Aștepți. Altfel, amendă instant!
Ai televizorul dat tare după 10 seara? Sună vecinii la Poliție imediat. Poliția vine și îți dă amenda 300 de EURO.
– Parchezi aiurea? În 5 minute vin cei de la Primărie (un fel de Poliție locală) și îți dau amendă sute de EUR sau îți ridică mașina. Imediat
– Depășești viteza cu 10 km/ora pe autostradă? Toți ceilalți din jur sună la Politie și te raportează. Poliția te oprește un pic mai încolo și – atenție – amenda e procent din venit. Poate fi de mii de EURO.
Vorbești tare în autobuz sau în tren la telefon? 2-3 din jurul tău îți atrag atenția imediat. Nu asculți – cheamă controlorul. Amendă pe loc.
Practic – poliția 90% din timp se ocupa de regulile “mici” care TREBUIE respectate. Cetățenii monitorizează pe toți în jur, ca nu cumva regulile să fie încălcate. Și totul trece prin sancțiuni și amenzi dure. De asta acolo e civilizație, totul e curat și organizat, de asta acolo sunt bogați și s-au dezvoltat. Pentru că sunt REGULI și SANCȚIUNI dacă nu le respecți. Nu îți convine – poți pleca din țară, asta e. Cât timp stai acolo – te comporți civilizat. Punct.
Până când nu se va face așa și la noi – vom fi o societate bolnavă, o țară necivilizată, murdară și coruptă. Problema nu e că nu avem legi – avem. Problema nu e că noi am fi în medie mai puțin civilizați decât la ei (și acolo ar fi haos dacă nu s-ar menține regulile – sa vedeți cum accelerează elvetienii când ajung prin Italia – trec de la 110 km/ora la 180 imediat). Problema e că Poliția la noi NU își face treaba. Închide ochii. Ca să nu supărăm populimea. Și oamenii civilizați închid ochii – lasă, domne, ce mare lucru, are masca, dar e sub nas, dar măcar o are; a parcat și el aiurea, dar poate se grăbea; oricum nu contează – problema e la politicieni nu la noi.
Până nu învățăm să impunem reguli DUR, fără nici un fel de păsuire, cât timp Poliția e ineptă și fără cojones, o să rămânem în mizerie.”

Leave a reply