
„Economia merge bine, dar omul simplu e sărac. Cum e posibil? Încerc să vă explic mai jos.”
Unul dintre observatorii cei mai atenți ai fenomenelor sociale, financiare, politice din țara noastră, și nu numai, este Andrei Caramitru.
El a publicat într-o postare de acum câteva ore următorul mesaj:
„Niciodată nu am avut mai mulți bani. În bănci sunt bani de la populație cu nemiluita. Plătim în cash. Apartamentele, la prețurile mari de acum – sunt cumpărate rapid, în mare parte cu banii jos. În orașe, aproape toată lumea are una sau două mașini. În mall-uri, e îmbulzeala, lumea își umple coșurile până la refuz. Avioanele către Maldive sunt pline. Companiile sunt disperate, nu mai găsesc oameni, aduc anul asta 100.000 de străini din afară UE (plătiți cu salariul mediu + casă + masă).
Si totuși, omul simplu e sărac lipit. Inflația de acum îl termină. Si de disperare se radicalizează, urlă, vrea sa dea cu parul.
Motivele sunt foarte simple: statul nu colectează taxe, permite evaziunea peste tot. Taxele pe profit și proprietăți sunt de paradis fiscal.
E fabulos de bine pentru cei care au proprietăți, au firme, câștiga bani prin micro sau pfa. Atenție – asta a ajutat de fapt mult economia, de asta creștem mai repede decât alte țări. Însă – matematic – taxele trebuie să vină de undeva, și vin din TVA, accize și taxe pe salariu.
Dacă ai salariul mediu sau sub și trăiești doar din asta – ești terminat, ai cele mai mari taxe din Europa, de departe, pe un venit de același nivel.
Dacă ești pensionar normal, iarăși ești terminat, pentru că nu au de unde să vină mai mulți bani – ești plătit din taxele amărâților care lucrează cu carte de muncă
Oportunitățile nu sunt peste tot. Sunt în orașele mari. Atât. În rest, poți cel mult să te angajezi la magazinul din colț sau la benzinărie (dacă nu ai pile să te angajezi la stat), cu un pic peste salariul minim.
Captura, cont Facebook, Andrei Caramitru
Mori de foame. Dacă ești dispus să pleci în orașele de la noi sau în diaspora… e ok. Pentru ceilalți, însă, e un dezastru.
Banii sunt pentru cei care se pricep la ceva, au o minimă specializare. Dacă nu ai nici Bac-ul și nu știi nici o meserie, ești terminat.
În multinaționale, care dictează de fapt nivelul salariilor din privat – nu îți poți negocia salariul, nu există sindicate – și au grile ținute foarte foarte jos (deși au profitabilitate dublă față de țările din vest). E o problema – enormă – despre care nimeni nu vorbește. Angajații își măresc salariul doar plecând la altă firma. E o nebunie.
De asta trebuie reechilibrat codul fiscal si făcute reforme serioase. Însă ăștia de acum nu vor face nimic, si nu cred ca cineva chiar vrea sa facă ceva.
USR a venit cu sugestia taxe zero pe salariul minim , o direcție buna însă IMPOSIBIL de implementat dacă nu crești taxele undeva (si asta nu propun ca politic nu dă bine), ca altfel dam faliment rapid.
Actualul ministru de Finanțe a început sa zică ceva de taxe, însă toată lumea a început sa urle. Discuția nu poate fi avuta. Nu o vrea nimeni.
Pentru ca de fapt noi o ducem financiar prea bine. Si atunci nu va mai mirați si plângeți ca AUR ajunge la 30% si propune naționalizări in masa si violență generală. Voi vreți asta.”, încheie Andrei C. postarea pe contul sau de pe rețeaua Facebook.