Andrei Caramitru atrage atenția asupra „zonelor de infiltrare putinistă în România”

2
2701

În vervă, întotdeauna, analistul politico-financiar, Andrei Caramitru, nu se dezminte, și prezintă opinia sa despre „Zonele de infiltrare putinistă în România”:

– Zona energetică (ANRE + tot ce e legat de petrol și gaze).”

– Justiție – în primul rând CCR unde Dorneanu e cel mai probabil agent rus extrem de important. Asta se duce în jos în toată justiția care e îngrozită și nu mai există nici măcar instrumente minime (SRI e scos din joc deci dacă e cineva care lucrează pentru ruși nu poate fi condamnat că nu sunt acceptate probele).
– Zona politică – AUR, Sosoaca, zona din PSD în jurul lui Firea/Pandele (plus câteva județe în special din Moldova; atenție NU la vârf la Ciolacu și Dancu)
– Zona media – Ghiță/RTV, Antena 3, parțial multe altele (inclusiv ProTV de când a fost preluat de PPF/Kellner – de asta apare Dungaciu acolo)
– O parte importantă a Academiei, probabil dominantă
– O parte minoritară din BOR (nu la vârf), în special în jurul lui Teodosie și a multora din Moldova
– În servicii – e foarte neclar, unde este horror e la cei scoși în rezervă, foștii, care evident sunt încă puternici și au rețele.

Situația NU e bună deloc. Strategic suntem ultra vulnerabili în energie și avem o problema cât casă cu CCR.

Cât timp nu înțelegem că NU putem funcționa așa, cu un cancer pe care refuzăm să îl tratăm, finalul nu va fi bun. Va spun sincer. Aici e problema de CSAT, de parlament (legi speciale pentru de-putinizarea sistemului). Însă nimeni nu face nimic – sunt comozi și lași și proști.
Concret, cam ce ar trebui făcut:
pe energie – ascultat de ce ne spun americanii și SRI. Și acționat în forță. Băgate legi clare care sparg importurile de gaze din Rusia, stimulează investițiile interne (inclusiv în Marea Neagră) și forțează jucătorii din piața să facă ce li se spune (cu penalități colosale dacă nu respectă deciziile strategice și blochează fluxurile și investițiile interne – care pot merge până la naționalizare).
CCR – la 3 judecători le expiră mandatul anul asta (inclusiv Dorneanu). E absolut esențial să fie puși acolo oameni ok pro-vestici. Esențial.
– Cu media – ar trebui o lege clară pe model UE care să elimine factorii externi și narativul rusesc (dar NU legea de acum care mai degrabă elimina libertatea de opinie – trebuie să fie extrem de specific și controlat asta). Scos Ghiță imediat din joc (luat pe sus de unde se ascunde, cu orice risc).
Zona politică – rezolvat pe modelul grecesc (cuplat cu cel austriac care a eliminat partidul de extremă dreapta putinist de acolo). Cei care știu înțeleg ce vreau să spun.
Toate astea intern nu suntem în stare să le facem. Doar cu presiune maximă maximă de la SUA și UE. Atât.”
Sursa: Cont Facebook, Andrei Caramitru

2 comments

Leave a reply