Ce rol a avut Ana Birchall în extrădarea fugarului Cristian Rizea?: „Nu m-am dat bătută”. „Toţi fugarii să fie aduşi în ţară să îşi ispăşească pedeapsa”

0
508

La câteva ore după ce Poliția Republicii Moldova l-a reținut pe fostul deputat român Cristian Rizea, dat în urmărire internaţională în urma unei condamnări la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, Ministerul Justiției de la București a venit cu precizări cu privire la stadiul cererii de extrădare, arătând că nu a fost primită deocamdată o comunicare oficială legată de aprobarea acestei solicitări.

Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, anunţă că ea a fost prima care a declanşat procedura de extrădare a fostului deputat PSD Cristian Rizea din Republica Moldova.

„M-aţi tot întrebat, îndreptăţit dealtfel, ce am făcut eu cât am fost ministrul justiţiei, pentru ca toţi fugarii să fie aduşi în ţară să îşi ispăşească pedeapsa iar prejudiciul cauzat statului român să fie recuperat. Mereu v-am răspuns, spunându-vă adevarul, şi anume că pentru fiecare caz în parte am avansat semnificativ cu procedura de extrădare sau cu punere în aplicare a mandatului european de arestare.


De exemplu, în cazul Rizea solicitarea de extrădare a lui Rizea a fost formulată în data de 25 aprilie 2019 (la o zi de când am fost numită ministru). Ministerul Justiţiei din Republica Moldova ne-a informat atunci că Rizea avea cetăţenie moldovenească şi, conform Constituţiei Republicii Moldova, nu poate fi extrădat. Nu ne-am dat bătuţi şi am continuat dialogul cu autorităţile din Republica Moldova şi în data de 14 octombrie 2019 MJ a transmis documentele necesare pentru preluarea executării pedepsei impuse de către instanţa românească numitului Rizea Cristian de către autorităţile judiciare competente ale Republicii Moldova.

Acum Rizea nu mai are cetăţenia moldovenească aşa că acest impediment nu mai există! În consecinţă ar trebui să fie adus în ţară destul de uşor, într-un timp foarte scurt! Totuşi la Mazăre a durat mai puţin de 3 zile (de vineri de la ora 13.15 minute, când am primit documentele de la instanţă, până luni la ora 9 am când au fost predate prin curier diplomatic autorităţilor malgaşe) şi era în Magadascar nu la câteva ore de mers cu maşina până în Chişinău!”, a scris Birchall pe Facebook.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, care s-a ascuns timp de aproape trei ani la Chişinău, a fost reţinut marţi. Poliţia din Republica Moldova precizează că a fost reţinut ”cetăţeanul României Mihai (anterior Rizea) Cristian Luigi”, fiind declanşată procedura de extrădare. Cristian Rizea, susţine însa că nu va fi extrădat pentru că deja a cerut azil politic. Anunţul a fost făcut în drum spre Penitenciarul nr.13, unde este încarcerat pentru trei zile.

Nu mă extrădează, pentru că există lege. Am cerut deja (n.r.. azil politic)”, a declarat Rizea. Rizea a adăugat că după 15 noiembrie Igor Dodon va ajunge la puşcărie.

Leave a reply