vineri, ianuarie 17

Ana Birchall despre demisiile PSD și USR din Parlament: ”Înșală încrederea românilor. Rămân cu pensiile speciale”

3
6033

Concurența acerbă în acțiuni și declarații politice pe tema pensiilor speciale a făcut-o pe Ana Birchall, fost ministru al Justiției și juristă de excepție formată la celebra universitate americană  Yale Law School, să intervină public pentru a explica exact ce se ascunde în spatele acestui subiect.

Deși nu pronunță nume de partide și candidați implicați în aceste alegeri, Ana Birchall face referire la gestul parlamentarilor PSD și USR care și-au dat demisia din Parlamentul României, spunând că fac asta ”ca să renunțe la pensiile speciale”.
Dar Birchall spune că la pensie speciale nu se renunță prin demisia din Parlament, ele vor fi date obligatoriu, pentru că sunt un drept câștigat, potrivit unei decizii mai vechi a CCR.
Practic, parlamentarii USR și PSD care au demisionat cu câteva zile înainte de încheierea mandatului vor primi pensie specială, potrivit argumentației juridice a Anei Birchall.
”Asistăm, în plină campanie electorală, la un festival al declarațiilor prin care NU se rezolvă nimic, dar se înșeală așteptarea și încrederea oamenilor într-unul dintre cele mai perfide exerciții de PR! NU de PR politic au nevoie românii, ci de soluții!”, scrie Birchall pe Facebook, unde explică pe lege de ce demisia din Parlament nu schimbă, de fapt, nimic.
Ea le cere celor care comentează pe pagina ei să răspundă cu argumente, nu cu mesaje de campanie electorale, cu partizanat orb sau cu ură.

Postarea Anei Birchall în care explică de ce parlamentarii rămân cu pensii speciale și dacă își dau demisia

”- Sa ne lamurim: daca NU există cerere, NU există indemnizație (sau popular cunoscuta sub numele de „pensie speciala”) pentru simplul motiv ca aceste pensii sunt un drept, nu o obligație si se acordă DOAR la cerere.
– Astazi,in Parlament ( continuand si retorica din spatiul public) a fost o intrecere pentru premiul „cea mai populista, cea mai inselatoare, cea mai ipocrita, cea mai mincinoasa, cea mai cinica, cea mai electorala declaratie politica”.

Marcel Ciolacu și alți PSD-iști s-au luat la întrecere cu parlamentarii USR cine pleacă mai repede din Casa Poporului

– Sigur, o sa spuneti „bine Ana dar nu e nimic nou sub soare??” Si sigur aveti dreptate numai ca de data aceasta astazi mi-a fost sa vad o zi in care, in plenul Camerei Deputatilor, s-a pledat si s-a insistat fie pentru necunoasterea prevederilor legale, fie pentru incalcarea prevederilor legale, fie pentru ambele!

– In mai 2020, cand CCR a picat legea privind eliminarea pensiilor speciale (mai jos postarea de atunci), am explicat că CCR a profitat de ocazie să declare neconstituțională legea privind eliminarea pensiilor speciale, întrucât a fost scrisă prost, „exact ca să pice la Curtea Constituțională”. Atunci, în toate discuțiile pe care le-am avut, am spus cu responsabilitate că prin festivalul declarațiilor se înșală practic așteptarea și încrederea oamenilor de bună credință pentru că, din punctul meu de vedere, parcă „legea este scrisă exact ca să pice la CCR”. Și a picat!
– Atunci ca si acum asistam, in plina campanie electorala, la un festival al declaratiilor prin care NU se rezolva nimic dar se inseala asteptarea si increderea oamenilor intr-unul dintre cele mai perfide exercitii de PR! NU de PR politic au nevoie romanii ci de solutii!
Solutia juridica este abrogarea sau impozitarea pensiilor speciale.
– Legal, pe scurt, conform legislatiei in vigoare: indemnizația pentru limită de vârstă acordată parlamentarilor, cunoscută si sub denumirea de „pensia specială a parlamentarilor”, se acordă DOAR la cerere. Astfel, in conformitate cu art. 48 indice 1 din Legea 357/2015, alin. 10 „Cererea pentru acordarea indemnizației pentru limită de vârstă se depune la Secretariatul general al Camerei Deputaților sau la Senat, după caz”. Mai mult, in conformitate cu prevederile art. 49 alin. 4 din Lege nr. 96/2006 (statutul deputaților şi senatorilor): „Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar.”
– Cu alte cuvinte, orice persoană care a avut calitatea de deputat sau senator va primi pensie specială iar în cazul în care demnitatea a fost exercitată mai puțin de un mandat întreg, indemnizația va fi calculată pentru toată perioada de 4 ani.
– In ceea ce priveste normele metodologice privind statutul parlamentarilor (art. 1 alin. 2 litera c) la o simpla analiza juridica se observa ca aceste norme metodologice sunt în contradicție cu legea (deci sunt nelegale).
– Orice absolvent de drept stie că normele metodologice au valoare de act normativ administrativ (secundar) şi sunt inferioare legii, care este act normativ primar. In consecinta, normele metodologice nu pot modifica legea şi nu pot restrânge aplicarea pensiilor speciale atât la demisionari cât şi la supleanți.Rog share, sa se stie adevarul! Rog frumos, sa se comenteze, argumentat, la subiectul postarii… fara postaci si troli!
Mai jos declaratia din mai 2020.”

3 comments

Leave a reply