marți, ianuarie 25

Amigos de 140 de ani! Frăția România-Spania prinde contur în UE la aniversarea începerii relațiilor diplomatice bilaterale

0
605

Înainte de criza din 2008, Spania era ”bară la bară” cu Italia în privința țării cu cea mai mare emigrație românească din Uniunea Europeană. Numărul românilor din țara lui Cervantes ajunse bătea spre un milion și jumătate.

Criza a lovit puternic Spania și mulți au luat calea nordului, dar românii au rămas chiar și așa cea mai mare comunitate de ”extranjeros”, înaintea marocanilor și a britanicilor stabiliți pe coastele Mediteranei din regiunile Valencia și Andaluzia.

Legătura România-Spania este astăzi una a ”frăției” latine în UE, iar momentele de aniversare întăresc acest parteneriat.


Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o convorbire telefonică, vineri, cu omologul spaniol, Arancha Gonzalez Laya, prilej cu care a fost confirmat caracterul “substanţial” al Parteneriatului strategic dintre cele două ţări, evocându-se şi aniversarea, în 2021, a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE transmis AGERPRES, ministrul Aurescu a exprimat convingerea că cele două ţări vor avea o cooperare foarte bună în pregătirea unui calendar amplu de evenimente politico-diplomatice şi culturale care să marcheze momentul aniversar, care va evidenţia caracterul “excepţional” al relaţiei româno-spaniole, inclusiv prin operaţionalizarea deplină a Parteneriatului strategic existent între cele două state.

Cei doi oficiali au exprimat şi dorinţa întăririi dialogului bilateral, inclusiv în contextul efectuării unei vizite la Bucureşti a şefului diplomaţiei spaniole în viitorul apropiat, care are caracter simbolic fiind prima din 2021 a acestuia şi oferind ocazia discutării în detaliu a aspectelor legate de agenda bilaterală, europeană şi internaţională.

Totodată, vizita va pregăti substanţa şi rezultatele concrete ale primei reuniuni comune a celor două Guverne, planificată tot pentru prima parte a acestui an, a precizat MAE.

Arancha Gonzalez Laya

Şefii diplomaţiilor de la Bucureşti şi Madrid au discutat teme de interes comun de pe agenda Uniunii Europene, în vederea consolidării coordonării cu privire la acestea.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa solidarităţii UE cu statele din vecinătate, în special din Balcanii de Vest şi din Parteneriatul Estic, în privinţa combaterii pandemiei de COVID-19, în special referitor la demersurile de vaccinare.

“Ministrul spaniol de Externe a fost de acord cu necesitatea ca România şi Spania să îşi asume un rol vizibil şi activ la nivel european în chestiunile de interes comun, precum şi în vecinătăţile sudică şi estică ale UE. Totodată, cei doi oficiali au abordat subiecte referitoare la cooperarea în plan multilateral”, se arată în comunicatul MAE.

Ministrul Aurescu a transmis condoleanţe pentru victimele exploziei de miercuri din Madrid şi urări de însănătoşire grabnică celor răniţi.

Leave a reply