America e cu noi! Adrian Zuckerman sparge toate barierele diplomatice pentru a ajuta Dreapta în alegeri

0
3635

Adrian Zuckerman este un mare iubitor de România, dar și un mare ajutor pentru noi. Implicarea sa directă în aducerea de investitori în țara care reprezintă partenerul strategic al SUA la Marea Neagră este deja notorie.

Detalii despre cât de multe lucruri a făcut ambasadorul SUA pentru România, în ciuda timpului foarte scurt de când a venit la post în București, puteți citi AICI.

Acuzat că ajută PNL în campania electorală – și ajută! – ambasadorul SUA o face foarte conștient: știe că relația SUA cu România devine una și mai ”blindată” cu un președinte (Klaus Iohannis) care a fost primit de două ori într-un mandat la Washington, dar și cu un viitor Guvern în jurul PNL – partener al președintelui, deci partener privilegiat și al Americii.

Acesta este motivul pentru care Zuckerman a început să se simtă ca peștele în apă în România și este foarte probabil ca el să fie păstrat ambasador și de Joe Biden, noul președinte ales al SUA.

https://www.facebook.com/watch/?v=862900841206096

Între timp, ambasadorul Statelor Unite la București continuă se se implice fără rețineri în campania electorală în favoarea Guvernului Orban, spărgând orice barieră diplomatică, dar făcând asta conștient că ajută România să aibă din 6 decembrie un guvern de Dreapta.

Ambasadorul a vizitat, vineri, județul Mehedinți și a susținut o conferință de presă alături de ministrul economiei, Virgil Popescu.

”Mă bucur că Excelența Sa Ambasadorul SUA în România Adrian Zuckerman a vizitat județul Mehedinți. Astăzi am susținut o conferință de presă, în care Excelența Sa a transmis că parteneriatul româno – american este unul solid și de viitor”, a scris Popescu pe Facebook.

La rândul ei, ambasada Statelor Unite la București a anunțat pe pagina de Facebook că ambasadorul Zuckerman viziteză vineri și sâmbătă vestul României, unde va avea întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale.

”România dispune de resurse generoase, forța sa de muncă este pregătită, iar profesioniștii săi devin din ce în ce mai experimentați. Aplicarea principiului statului de drept, dezvoltarea educației și a infrastructurii vor garanta transformarea României într-un lider european. De la Drobeta la Marea Neagră, pe tot cuprinsul său, România are din plin oameni de un talent deosebit și de un potențial enorm. Perioada Renașterii în România este în floare”, se arată în postarea Ambasadei SUA.

Nu este întâmplător că Zuckerman a mers alături de ministrul Energiei în campanie. Cei doi au fost prezenți la Washington la semnarea acordului de finanțare pentru grupurile 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă – o mare lovitură dată de Guvernul Orban și Administrația Prezidențială.

Prin acest acord, România a demonstrat ferm că merge pe mâna SUA în marile proiecte, pentru că planul lui Victor Ponta, fostul premier PSD, a fost să aducă chinezii la Cernavodă.

Zuckerman i-a felicitat pe Iohannis și Orban pentru lupta anti-pandemie

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, l-a asigu pe premierul Ludovic Orban de tot sprijinul Washingtonului, inclusiv ajutor în ceea ce privește investigarea cauzei incendiului de la Piatra Neamț și prevenirea unor tragedii similare, potrivit unui anunț al reprezentanți diplomatice americane în România.

Potrivit sursei citate, Zuckerman l-a felicitat pe Orban pentru răspunsul prompt și a cerut arborarea drapelului american în bernă în semn de doliu pentru victime, dezvăluie G4Media.ro.

Nu este prima oară când noul ambasador al SUA la București apare prompt în prim-planul vieții publice cu mesaje de susținere pentru România.

Într-un mesaj recent, Zuckerman a felicitat principalii actori politici din România că pun mai presus de jocurile de grup siguranța românilor:

Preşedintele Iohannis şi prim-ministrul Orban trebuie de asemenea lăudaţi pentru conducerea şi implementarea promptă de măsuri extraordinare menite să protejeze vieţile şi bunăstarea oamenilor. Poporul american este unit cu poporul român şi alături de acesta în eforturile noastre de a lupta împreună pentru contracararea acestei pandemii. Vom continua să lucrăm împreună pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili din societăţile noastre, pe cei bătrâni şi pe cei bolnavi, pentru a nu ceda în faţa acestui flagel.

România a demonstrat încă o dată că este pregătită pentru măreţie. Liderii săi s-au ridicat la înălţimea provocării acestei noi crize şi au pus România şi românii pe primul plan. Acest lucru exemplifică integritatea şi hotărârea care au transformat România într-o parte crucială a comunităţii economice, sociale şi politice a Europei. Românii nu au prieten mai bun decât Statele Unite ale Americii, care vor sprijini România la fiecare pas.

Dumnezeu să-i binecuvânteze pe români şi să-i ţină în siguranţă şi sănătoşi!”

Ajutor pentru aducerea de investitori americani la Iași

Implicarea lui Adrian Zuckerman în ajutarea autorităților române trece dincolo de granițele diplomației și ajunge pe teren executiv efectiv. Recent, ambasadorul SUA a promis sprijin pentru legarea Moldovei la viitoarea autostradă care va lega România de Polonia.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a afirmat că Iaşiul va trebui conectat la autostrada care va lega Constanţa de Gdansk, menţionând că va lucra cu autorităţile locale pentru a aduce mai multe companii americane la Iaşi.

“Am promis la Iaşi că vom lucra toţi la un plan ca să fie o şosea şi o cale ferată care să unească Iaşiul cu autostrada care se va face între Constanţa şi Gdansk. Iaşiul trebuie să fie nu doar un centru cultural, ci un centru economic important în regiune. Trebuie să fie şi mai multe firme americane la Iaşi şi vom lucra cu primarul şi cu şeful Consiliului Judeţean să aducem mai multe companii americane la Iaşi. Iaşiul nu este în competiţie cu Bucureştiul, ci cu Berlin, Roma, Madrid şi alte oraşe mari ale Europei. Pentru ca Iaşiul să aibă succes trebuie să aibă infrastructură, adică şosele, căi ferate şi aeroport. Am promis că noi vom ajuta pentru a dezvolta toate aceste lucruri“, a declarat ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi.

El a spus că la Iaşi va fi deschis un centru cultural american, care va funcţiona în sediul Bibliotecii Centrale Universitare.

Declarația de la Washington arată determinarea SUA de a paria masiv pe România

Un uriaș proiect de infrastructură ar putea lua naștere în curând în România: o autostradă și o linie de cale ferată care să lege portul Constanța de portul Gdansk din Polonia. 

Este un proiect care ar urma să fie făcut cu partea americană, o „investiție uriașă”, după cum a declarat la începutul lunii octombrie ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zuckerman, la Washington, în intervenția sa rostită cu ocazia semnării Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite, care a avut loc la Departamentul Energiei.

„România, împreună cu Polonia, reprezintă aliați esențiali în apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agresiunii Rusiei”, a subliniat ambasadorul Zuckerman.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a fost la Washington și a semnat Acordul interguvernamental din partea României.

Zuckerman, la semnarea proiectului pentru modernizarea centralei de la Cernavodă

Ministrul Economiei Virgil Popescu (dreapta) a semnat acordul în prezența ambasadorului SUA

Secretarul pentru Energie al SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat, la Washington, un proiect de acord interguvernamental pentru extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.

Acordul, unul istoric, va pune bazele utilizării în România a expertizei și tehnologiei SUA, cu o echipă multinațională, care va construi unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

„Acest proiect de la Cernavodă, în valoare de 8 miliarde de dolari, prin care se va recondiționa Unitatea 1 și se vor construi Unitățile 3 și 4, va contribui la independența energetică a României și va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică. Proiectul va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța”a declarat în timpul ceremoniei de semnare ambasadorul Adrian Zuckerman.

Cine este și de ce este atât de legat emoțional de destinul României

Adroan Zuckerman, la audierile din Congresul SUA

Adrian Zuckerman a emigrat din România împreună cu familia, pe când avea doar 9 ani, suficient cât să-și amintească foarte bine experiența românească și momentul plecării din țară, pe care a redat-o în discursul său susținut la audierile din iunie trecut în Comisia de relații externe a Senatului american.

Zuckerman l-a înlocuit pe Hans Klemm, care și-a încheiat mandatul de ambasador în decembrie trecut.

La audierea sa din 20 iunie 2019, în comisia de relații externe a Senatului american, Zuckerman a venit însoțit de fiica sa, Natalie, căreia a spus că i-a transmis moștenirea românească a familiei.

El a relatat despre momentul părăsirii României și despre foamea, frigul, sărăcia și umilințele îndurate de părinții săi, Emil și Aura, din partea regimului comunist.

Tatăl, cu rezultate recunoscute internațional în cercetarea epilepsiei, iar mama cu cercetări în domeniul endocrinologiei. Părinților săi le-au fost confiscate proprietățile și au fost decăzuți din funcțiile academice după ce au făcut cerere de emigrare ca să-i asigure copilului Adrian un viitor mai bun.

Au plecat din țară cu hainele de pe ei, pentru că nu li s-a permis să ia altceva, și cu două batoane de salam, și acelea procurate cu greu.

La momentul audierii din Senatul american, Zuckerman a relatat, cu vocea gâtuită de emoție, și despre momentul căderii comunismului în România, pe care a spus că l-a urmărit cu sufletul la gură în decembrie 1989, ”o zi la care am sperat întotdeauna, dar nu am crezut că voi trăi să o mai văd vreodată”.

De asemenea, a spus că părinții săi „au apreciat valorile americane” și au avut permanent credința că doar „prin muncă grea” poți avea un viitor mai bun” și au prețuit importanța acordată în spațiul american „libertății de exprimare” și „respectul maxim acordat libertății și drepturilor individuale”.

„S-au asigurat că voi ști mereu și că îmi voi aminti să apreciez și să trăiesc după aceste principii pentru care ei au luptat din greu”, a spus el, citat de Radio Europa Liberă.

„Dacă voi fi confirmat, voi continua oferirea sprijinului pentru eforturile notabile împotriva corupției din România”, a mai declarat el în cadrul acelorași audieri.

„Lupta împotriva corupției și sprijinirea independenței judiciare sunt vitale pentru prosperitatea și siguranța României pe termen lung”, a mai spus el.

Adrian Zuckerman are diplomă de absolvire de la Massachusetts Institute of Technology (1979), iar diploma în drept este obținută la New York Law School (1983).

Leave a reply