sâmbătă, iulie 20

America cea războinică vs China economică

0
1806

În ultima jumătate de secol Armata Americană a luptat în diverse războaie majore, precum cele din Vietnam, Irak sau Afganistan, iar pe lângă acestea a mai avut numeroase alte intervenții armate limitate, in Liban, Somalia, Iugoslavia, Grenada sau Panama, o parte din ele eșuate. Președintele Trump era foarte aproape să declanșeze un război cu Iranul, dar și cu Corea de Nord. Pe lângă războaiele militare America a mai dus diferite alte “războaie domestice” precum războiul împotriva sărăciei ( L. B. Johnson 1964), a cancerului și crimelor (Richard Nixon 1971), a drogurilor (Ronald Regan 1981), sau cel global împotriva terorii (George W. Bush 2001). Cu alte cuvinte există in America o cultură a războiului, mai ales în ceea ce privește mentalitatea republicanilor, care la orice problemă mai majoră apelează la un nou “război”.
Un astfel de apel a fost lansat de curând de către unul din liderii partidului Republican Tom Cotton. Acesta argumenta, într-un editorial publicat in The New York Times, intitulat “Trimiteți trupele”, că ar trebui invocat un act legislativ cu privire la insurecția populară și că aproximativ cinci diviziii de armată să fie detașate prin diferite state americane, pentru a face tot ce le stă în putere pentru a restabili ordinea. Senatorul nu a fost singurul republican care a apelat la ideea folosirii forțelor armate pentru a rezolva o problemă socială și rasială. Un astfel de exemplu este folosirea, de către actuala administrație republicană, a ofițerilor federali pe strazile din orașul Portland, Oregon. Aceștia au început efectiv a răpi de pe stradă protestatari, pe care-i bagă în mașini civile ce nu pot fi identificate căror agenții guvernamentale aparțin. Totodată acești agenți nu au niciun ecuson cu număr de identificare, operând și arestând cetățeni care protestează în mod legal, conform drepturilor oferite de Constituție. Mai mulți congressmani democrați de la Washington D.C. au luat atitudine față de aceste acțiuni, introducând chiar un proiect de lege, care se oblige agenții federali să poarte ecusoane de identificare, pentru a putea ști de cine aparțin. Zilele trecute Procurorul General al statului Portland a dat în judecată două agenții federale pe care le acuză că arestează în mod nejustificat cetățenii de pe stradă.

Fostul președinte democrat Jimmy Carter (94 de ani) a povestit, de curînd,  în timpul unei Școli Duminicale, de la biserica Baptistă Maranata din Plaines, Georgia, că, a fost sunat de președintele Donald Trump, îngrijorat de faptul că America este aproape să fie depașită, la nivel global, de China. Carter i-a dat dreptate cu privire la faptul că cea mai puternică economie a lumii, în 2030, va fi cea chinezească și că acest secol va fi dominat de China. Cu toate astea Carter a zis că el personal nu e îngrijorat, glumind pe seama vârstei sale înaintate.
Din 1979 încoace știți de câte ori a fost China în război cu cineva?” a întrebat Carter? Niciodată., tot el a răspuns. Asta în vreme ce America s-a bucurat doar de 16 ani de pace în istoria ei de 242 de ani, pentru că America a avut tendința de a forța alte națiuni să adopte principiile americane, a mai spus fostul președinte. În vreme ce China are acum 18,000 de km de cale ferată de mare viteză, America a cheltuit 3,000 de miliarde de dolari pe cheltuieli militare. Dacă iei cele 3 mii de miliarde și le pui în a construi infrastructura, mai rămâi cu 2 mii de cheltuială. N-am avea poduri ce stau să se dărâme și drumuri stricate, iar învățământul ar fi similar cu cel din Corea de Sud sau Hong Kong”, a afirmat Jimmy Carter.
“Nu am vrut să vorbesc negativ de America in comparație cu China, am vrut doar să evidențiez situația, pentru că am primit aseară un telefon” a concluzionat Carter, făcând referire la telefonul primit de la Trump.
În prezent America se află într-un război comercial cu China destul de costisitor pentru SUA,  iar, în viitorul apropiat nu se întrevede semnarea unei înțelegeri cu partea chineză.

Leave a reply