duminică, decembrie 5

Ambasadorul SUA, the best! Zuckerman felicită din nou România și arată că axa București-Washington e tot mai tare

4
1349

Adrian Zuckerman a fost trimis la post de Donald Trump, dar munca lui în România nu are legătură cu persoana actualului președinte de la Casa Albă, ci cu America și partenerul ei.

Acuzat că ajută PNL în campania electorală – și ajută! – ambasadorul SUA o face foarte conștient: știe că relația SUA cu România devine una și mai ”blindată” cu un președinte (Klaus Iohannis) care a fost primit de două ori într-un mandat la Washington, dar și cu un viitor Guvern în jurul PNL – partener al președintelui, deci partener privilegiat și al Americii.

Acesta este motivul pentru care Zuckerman a început să se simtă ca peștele în apă în România și este foarte probabil ca el să fie păstrat ambasador și de Joe Biden, noul președinte ales al SUA.

România va deveni primul aliat al Statelor Unite care se va apăra cu sisteme de rachete HIMARS, a anunţat ambasadorul american în România.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a apreciat joi, la Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu, determinarea României de a-şi consolida capacitatea de apărare prin achiziţionarea tehnicii moderne pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate faţă de aliaţi şi pentru asigurarea suveranităţii naţionale şi securităţii pe flancul de est al NATO, citează stirileprotv.ro.

″În doar câteva luni, România va recepţiona propriile sisteme de apărare cu rachete HIMARS şi va deveni primul stat aliat din NATO care şi va desfăşura în teritoriu aceste echipamente testate în teatrele de operaţiuni şi garantate de succesele avute în acţiunile purtate. Astfel, prin încorporarea sistemului HIMARS în strategia de apărare, România îşi va consolida poziţia de garant al securităţii Europei, pe frontiera de est şi în bazinul Mării Negre″⁣, a declarat ambasadorul american.


Adrian Zuckerman a menţionat şi faptul că noua achiziţie a sistemelor defensive antiaeriene HIMARS completeză programele de înzestrare şi modernizare ale Armatei României, contribuind totodată şi la relansarea industriei naţionale de apărare.

Adrian Zuckerman, actualul ambasador al SUA la București

″Sistemul HIMARS este un element adecvat în strategia de modernizarea structurilor de apărare, alături de planurile de înzestrare pentru forţele terestre, aeriene şi navale, precum achiziţia avioanelor F16, de rachetele Patriot, a capacităţilor de apărare antisubmarin, sau de colaborarea cu personalul militar american. SUA recunosc rolul României ca aliat de bază în zona Mării Negre şi pe flancul de est al Europei şi faptul că va continua să-şi dezvolte capacitatea de apărare în ritm susţinut, a teritoriului naţional şi a regiunii Mării Negre. Aşa după cum se ştie, ţările noastre au semnat recent un plan pe 10 ani pentru colaborare pe baza căruia va continua să fie asigurat necesarul resurselor militare şi al pregătirii pentru apărare. Azi suntem, de asemenea, martorii renaşterii sectorului de apărare al industriei şi economiei româneşti, pentru că o Românie puternică înseamnă o Europă puternică″⁣, a mai afirmat ambasadorul Zuckerman.

Peste 130 de militari români şi americani cu 30 de mijloace tehnice participă, joi, la exerciţiul româno-american Rapid Falcon, organizat de Statul Major al Forţelor Terestre şi Forţele Terestre ale SUA în Europa, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu şi Poligonul Capu Midia.

Zuckerman i-a felicitat pe Iohannis și Orban pentru lupta anti-pandemie

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, l-a asigurat duminică dimineață pe premierul Ludovic Orban de tot sprijinul Washingtonului, inclusiv ajutor în ceea ce privește investigarea cauzei incendiului de la Piatra Neamț și prevenirea unor tragedii similare, potrivit unui anunț al reprezentanți diplomatice americane în România.

Potrivit sursei citate, Zuckerman l-a felicitat pe Orban pentru răspunsul prompt și a cerut arborarea drapelului american în bernă în semn de doliu pentru victime, dezvăluie G4Media.ro.

Nu este prima oară când noul ambasador al SUA la București apare prompt în prim-planul vieții publice cu mesaje de susținere pentru România.

Într-un mesaj recent, Zuckerman a felicitat principalii actori politici din România că pun mai presus de jocurile de grup siguranța românilor:

”Membrii diferitelor partide politice, în special preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care au acţionat rapid pentru confirmarea şi depunerea jurământului de către guvern, trebuie lăudaţi pentru faptul că au pus siguranţa României şi a poporului său mai presus de apartenenţa politică. Ei au dat un exemplu de leadership în circumstanţe exigente. Este nevoie de măsuri rapide şi drastice, aplicate de un guvern stabil şi concentrat asupra problemei, pentru a opri răspândirea bolii COVID-19. Sunt în joc sănătatea, siguranţa şi bunăstarea poporului român şi a lumii.

Preşedintele Iohannis şi prim-ministrul Orban trebuie de asemenea lăudaţi pentru conducerea şi implementarea promptă de măsuri extraordinare menite să protejeze vieţile şi bunăstarea oamenilor. Poporul american este unit cu poporul român şi alături de acesta în eforturile noastre de a lupta împreună pentru contracararea acestei pandemii. Vom continua să lucrăm împreună pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili din societăţile noastre, pe cei bătrâni şi pe cei bolnavi, pentru a nu ceda în faţa acestui flagel.

România a demonstrat încă o dată că este pregătită pentru măreţie. Liderii săi s-au ridicat la înălţimea provocării acestei noi crize şi au pus România şi românii pe primul plan. Acest lucru exemplifică integritatea şi hotărârea care au transformat România într-o parte crucială a comunităţii economice, sociale şi politice a Europei. Românii nu au prieten mai bun decât Statele Unite ale Americii, care vor sprijini România la fiecare pas.

Dumnezeu să-i binecuvânteze pe români şi să-i ţină în siguranţă şi sănătoşi!”

Ajutor pentru aducerea de investitori americani la Iași

Implicarea lui Adrian Zuckerman în ajutarea autorităților române trece dincolo de granițele diplomației și ajunge pe teren executiv efectiv. Acum două zile, ambasadorul SUA a promis sprijin pentru legarea Moldovei la viitoarea autostradă care va lega România de Polonia.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a afirmat, marţi, că Iaşiul va trebui conectat la autostrada care va lega Constanţa de Gdansk, menţionând că va lucra cu autorităţile locale pentru a aduce mai multe companii americane la Iaşi.

“Am promis la Iaşi că vom lucra toţi la un plan ca să fie o şosea şi o cale ferată care să unească Iaşiul cu autostrada care se va face între Constanţa şi Gdansk. Iaşiul trebuie să fie nu doar un centru cultural, ci un centru economic important în regiune. Trebuie să fie şi mai multe firme americane la Iaşi şi vom lucra cu primarul şi cu şeful Consiliului Judeţean să aducem mai multe companii americane la Iaşi. Iaşiul nu este în competiţie cu Bucureştiul, ci cu Berlin, Roma, Madrid şi alte oraşe mari ale Europei. Pentru ca Iaşiul să aibă succes trebuie să aibă infrastructură, adică şosele, căi ferate şi aeroport. Am promis că noi vom ajuta pentru a dezvolta toate aceste lucruri“, a declarat ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi.

El a spus că la Iaşi va fi deschis un centru cultural american, care va funcţiona în sediul Bibliotecii Centrale Universitare.

Declarația de la Washington arată determinarea SUA de a paria masiv pe România

Un uriaș proiect de infrastructură ar putea lua naștere în curând în România: o autostradă și o linie de cale ferată care să lege portul Constanța de portul Gdansk din Polonia. 

Este un proiect care ar urma să fie făcut cu partea americană, o „investiție uriașă”, după cum a declarat la începutul lunii octombrie ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zuckerman, la Washington, în intervenția sa rostită cu ocazia semnării Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite, care a avut loc la Departamentul Energiei.

„România, împreună cu Polonia, reprezintă aliați esențiali în apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agresiunii Rusiei”, a subliniat ambasadorul Zuckerman.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a fost la Washington și a semnat Acordul interguvernamental din partea României.

Zuckerman, la semnarea proiectului pentru modernizarea centralei de la Cernavodă

Ministrul Economiei Virgil Popescu (dreapta) a semnat acordul în prezența ambasadorului SUA

Secretarul pentru Energie al SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat, la Washington, un proiect de acord interguvernamental pentru extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.

Acordul, unul istoric, va pune bazele utilizării în România a expertizei și tehnologiei SUA, cu o echipă multinațională, care va construi unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

„Acest proiect de la Cernavodă, în valoare de 8 miliarde de dolari, prin care se va recondiționa Unitatea 1 și se vor construi Unitățile 3 și 4, va contribui la independența energetică a României și va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică. Proiectul va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța”a declarat în timpul ceremoniei de semnare ambasadorul Adrian Zuckerman.

Cine este și de ce este atât de legat emoțional de destinul României

Adroan Zuckerman, la audierile din Congresul SUA

Adrian Zuckerman a emigrat din România împreună cu familia, pe când avea doar 9 ani, suficient cât să-și amintească foarte bine experiența românească și momentul plecării din țară, pe care a redat-o în discursul său susținut la audierile din iunie trecut în Comisia de relații externe a Senatului american.

Zuckerman l-a înlocuit pe Hans Klemm, care și-a încheiat mandatul de ambasador în decembrie trecut.

La audierea sa din 20 iunie 2019, în comisia de relații externe a Senatului american, Zuckerman a venit însoțit de fiica sa, Natalie, căreia a spus că i-a transmis moștenirea românească a familiei.

El a relatat despre momentul părăsirii României și despre foamea, frigul, sărăcia și umilințele îndurate de părinții săi, Emil și Aura, din partea regimului comunist.

Tatăl, cu rezultate recunoscute internațional în cercetarea epilepsiei, iar mama cu cercetări în domeniul endocrinologiei. Părinților săi le-au fost confiscate proprietățile și au fost decăzuți din funcțiile academice după ce au făcut cerere de emigrare ca să-i asigure copilului Adrian un viitor mai bun.

Au plecat din țară cu hainele de pe ei, pentru că nu li s-a permis să ia altceva, și cu două batoane de salam, și acelea procurate cu greu.

La momentul audierii din Senatul american, Zuckerman a relatat, cu vocea gâtuită de emoție, și despre momentul căderii comunismului în România, pe care a spus că l-a urmărit cu sufletul la gură în decembrie 1989, ”o zi la care am sperat întotdeauna, dar nu am crezut că voi trăi să o mai văd vreodată”.

De asemenea, a spus că părinții săi „au apreciat valorile americane” și au avut permanent credința că doar „prin muncă grea” poți avea un viitor mai bun” și au prețuit importanța acordată în spațiul american „libertății de exprimare” și „respectul maxim acordat libertății și drepturilor individuale”.

„S-au asigurat că voi ști mereu și că îmi voi aminti să apreciez și să trăiesc după aceste principii pentru care ei au luptat din greu”, a spus el, citat de Radio Europa Liberă.

„Dacă voi fi confirmat, voi continua oferirea sprijinului pentru eforturile notabile împotriva corupției din România”, a mai declarat el în cadrul acelorași audieri.

„Lupta împotriva corupției și sprijinirea independenței judiciare sunt vitale pentru prosperitatea și siguranța României pe termen lung”, a mai spus el.

Adrian Zuckerman are diplomă de absolvire de la Massachusetts Institute of Technology (1979), iar diploma în drept este obținută la New York Law School (1983).

 

 

4 comments

Leave a reply