Ambasadorul Olandei, despre integrarea României în Spațiul Schengen

0
316

O declarație a ambasadorului Olandei la București, Roelof van Ees, pare să tempereze optimismul unor politicieni români legat de o integrare rapidă în spațiul Schengen. Oficialul olandez a declarat miercuri, pentru Europa Liberă, că pentru o evaluare este nevoie de informații actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la „toate domeniile relevante” pentru adoptarea deciziilor politice, iar acest lucru „necesită timp”.

„Când aceste informații sunt disponibile, trebuie să cântărim acele informații, și la nivel politic. Acest lucru necesită timp”, se precizează în răspunsul transmis de Ambasada Olandei, informează g4media.

În plus, a continuat Roelof van Ees, o eventuală decizie de aprobare a Olandei pentru aderarea României trebuie să fie acceptată și de parlamentul din Haga.

Guvernul olandez va solicita aprobarea prealabilă a parlamentului olandez cu privire la o decizie privind aderarea la Schengen”, a arătat Roelof van Ees, în răspunsul transmis pentru Europa Liberă.

Acesta a mai spus că decizia Olandei va ține cont, pe lângă gradul de securizare a frontierelor, și de progresele Bucureștiului în domeniul Justiției și al statului de drept din România.

Poziția olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerințele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informații actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, a mai transmis ambasadorul olandez.

Declarațiile vin în ziua în care premierul Mark Rutte efectuează o vizită în România, unde se va întâlni cu militari olandezi la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, împreună cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

Guvernele statelor UE vor vota în decembrie dacă vor acorda sau nu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după mai bine de zece ani de amânare.

O majoritate clară a deputaților europeni sprijină ridicarea controalelor la frontierele celor două țări și vor vota o rezoluție pe această temă în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

Leave a reply