duminică, septembrie 25

Ambasada Ucrainei la Bucureşti: Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022

0
192

Ambasada Ucrainei la Bucureşti susţine că atacul Rusiei poate provoca „un alt dezastru ecologic”, prin mutarea forţelor militare la Cernobîl.

„În 1986, lumea a văzut cel mai mare dezastru tehnologic la Cernobîl. Atacul Rusiei împotriva Ucrainei poate provoca un alt dezastru ecologic, mutându-şi forţele militare la Cernobîl. Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022”, afirmă misiunea diplomatică ucraineană, vineri, într-o postare pe Facebook, potrivit agerpres.ro.

Agenţia nucleară ucraineană a declarat vineri că înregistrează niveluri crescute de radiaţie la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl. Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina leagă creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU).

Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak anunţase joi seara că armata ucraineană a pierdut controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl. El a spus, totodată, că nu se cunoaşte starea instalaţiilor de la Cernobîl şi cea a depozitelor de deşeuri nucleare.

Leave a reply