„Allahu akbar!” și pa! Filmul uciderii teroristului din Barcelona

0
575

Autorul atentatului de joia trecută din Barcelona a fost ucis ieri seară de forțele de ordine spaniole. Younes Abouyaaqoub, de 22 ani, a intrat cu furgoneta pe bulevardul La Rambla provocând 13 morți și 88 de răniți. A reușit să scape după ce l-a omorât pe un cetățean căruia îi furase mașina. Patru zile au durat căutările. Apelul adresat de autorități cetățenilor a funcționat.

Două mesaje primite ieri la ora 15.30 s-au dovedit a fi cheie. Unul era din partea comandamentului poliției din Vilafranca (la 56 de kilometri vest de Barcelona). Lângă stația de tren din zonă, polițiștii au văzut un tânăr ce semăna cu urmăritul. Avea un cămașă albastră, pantaloni roșii, ochelari de soare și o sticlă de apă în mână. Imediat, a sunat și un cetățean anunțând că a văzut un tânăr magrebian ce încerca să intre în niște case izolate din zonă. Când cineva a strigat după el, teroristul a luat-o la fugă prin viile din zonă. Omul a sunat imediat la Poliție. Erau două confirmări. Dar decisiv a fost telefonul dat de o femeie, care a spus și ea că l-a recunoscut pe asasin ”fără niciun pic de dubiu” grație ”cunoștințelor sale în materie de fizionomie umană”. Era clar. Ziarul El Pais a refăcut filmul urmăririi lui Younes Abouyaaqoub:


Forțele de ordine ”Los Mossos” au activat imediat unitățile din zonă și l-au localizat pe fugar. Au încercat să-l oprească. În acel moment, individul s-a dezbrăcat arătând o centură ce părea explozibilă. A început apoi să se apropie de patrula poliției, cu strigătul obișnuit al celor care sunt dispuși să moară ca martiri: „Allahu akbar!” („Allah este minunat!”). A fost momentul în care agenții au descărcat gloanțele în el. Așa făcuseră și în cazul celorlalți cinci teroriști din Cambrils împușcați de agenții Los Mossos.

Incertitudinea cu privire la identitatea omului împușcat a existat pentru câteva ore. Abouyaaqoub rămăsese cu fața în jos și, potrivit protocolului, Los Mossos au activat planul Tedax.  E vorba de folosirea unui robot care să se apropie de cadavru pentru a efectua verificările corespunzătoare asupra presupusei centuri explozive.

Deși ceasul și pantofii erau aceleași cu cele pe care le văzuseră în fotografii, fizionomia nu era suficientă. Agenții au luat amprenta și, la ora 18.20, au confirmat că tocmai l-au ucis pe autorul atacului terorist de la Barcelona. Moartea jihadistului de la Ripoll nu presupune închiderea investigației privind celula teroristă.

În patru zile de investigație, Los Mossos au reușit să reconstruiască (în parte) traseul urmat de terorist în fuga sa după atentat. La pas relaxat, Abouyaaqoub a intrat în piața emblematică La Boqueria. De acolo, a parcurs mai multe străzi spre zona superioară a Barcelonei. A mers pe jos, în mijlocul haosului provocat de atacul său și într-un oraș cufundat în frică. A reușit să parcurgă mai mult de cinci kilometri, până a ajuns la Avenida Diagonal. Iar ulterior, a trecut prin Zona Universitària, care găzduiește sediul mai multor facultăți.

La 18.10, a intrat într-o parcare folosită de studenții din zona Universitate, la doar 100 de metri de stadionul Barcelonei, Camp Nou. „Aici, momentul i-a fost fatal cetățeanului Pau Perez, care tocmai parca vehiculul personal. Teroristul îl imobilizează, îl pune în partea din spate a mașinii și începe plecarea din Barcelona. Ulterior, în ucide cu lovituri de cuțit „, a spus comisarul Trapero.

Pau Perez a devenit, astfel, a 15-a victimă a atacurilor de la Barcelona și Cambrils, acesta din urmă fiind parțial dejucat de către poliție, care a răpus cinci teroriști ce încercau să repete atacurile de la Barcelona și în orașul Tarragona.

Tânărul a folosit mașina furată, un Ford Focus, pentru a încerca să plece din Barcelona. Era ora 18.30. Los Mossos au activat operațiunea Gàbia, care a dus ieri la prinderea și împușcarea autorul atacului terorist din Barcelona.

Leave a reply