marți, decembrie 3

„Țipătul” unui aligator care a inhalat heliu și „cuțitul din fecale”. Iată Ig Nobel 2020

0
754

Premiile Ig Nobel satirice 2020 au fost prezentate joi. Există o nouă boală diagnosticată (nu, nu este covid-19), experiențe neobișnuite cu o femelă aligator și un „compliment” pentru Bolsonaro și Trump în categoria „Educație medicală”.

Aceste experiențe sunt pe cât de neobișnuite pe cât de reale. Ne-ami imaginat vreodată un aligator chinez, ţinut într-o cameră etanșă, care să scoată sunete după ce a inhalat heliu? Un grup de cercetători din Austria, Suedia, Japonia, SUA și Elveția au decis să analizeze modul în care aceste animale comunică între ele și au făcut acest experiment. Rezultatul? Un premiu la categoria „Acustică” la cea de-a 30-a ediție a premiilor Ig Nobel, acordat joi, 17.09.

Asemănarea dintre numele dat distincțiilor și cuvântul „ignobil” nu este o coincidență. Premiile satirice au fost lansate în 1991 de Marc Abrahams, editorul revistei americane de umor și știință „Annals of Improbable Research” și evidențiază adesea mici descoperiri obținute în timpul investigațiilor majore, care, privite individual, par absurde.

Lista câștigătorilor continuă cu cele mai neașteptate „experiențe”. Metin Eren, din Ohio, de exemplu, a decis să testeze povestea descrisă într-o carte de un inuit care a construit un cuțit din propriile fecale înghețate. Antropologul a imitat isprava, dar nu, cuțitul nu a funcționat și a câștigat un premiu la categoria „Știința materialelor”.

În zona „Educație medicală”, câștigătorii au fost președinții Jair Bolsonaro (Brazilia), Donald Trump (SUA), Andrés Obrador (Mexic), Alexander Lukashenko (Belarus), Erdogan (Turcia), Putin (Rusia) și Gurbanguly Berdimuhamedov ( Turkmenistan) și prim-miniștrii Boris Johnson (Regatul Unit) și Narendra Modi (India). Pentru că? Pentru că au folosit covid-19 pentru a arăta lumii că politicienii pot avea un efect mai direct asupra problemelor vieții și morții decât oamenii de știință și medicii înșiși.

În secțiunea „Entomologie” (specialitatea de biologie care studiază insectele), Ig Nobel a fost acordat lui Richard Vetter, un om de știință care a analizat motivul pentru care savanții insectelor dezvoltă aversiune față de păianjeni. În „Psicologia”, câştigătoare a fost o metodă care identifică narcisiștii prin observarea sprâncenelor lor, iar premiulFizică” a fost atribuit unui studiu privind efectul vibrațiilor de înaltă frecvență asupra corpului unei râme.

Ar trebui menționată și categoria „Economie”, în care a fost evidențiat studiul corelației dintre inegalitatea veniturilor într-o țară și sărutările medii pe gură date de cetățenii săi; „Medicină”, cu diagnosticul unei noi boli psihiatrice – misofonia – ai cărei pacienți suferă când aud o persoană mestecând; „Administrație”, un premiu acordat a cinci asasini chinezi care au delegat sarcina de a ucide o persoană și nimeni nu a reușit să comită crima, și „Paz”, un premiu acordat guvernelor din India și Pakistan pentru că și-au lăsat să joace diplomații lor cu clopote în toiul nopții după care au fugit.

Leave a reply