miercuri, septembrie 27

PSD depune un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

0
126

Social-democrații au anunțat depunerea în Parlament a unui nou proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Potrivit liderului deputaților PSD, „este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii”. 

Anunțul a fost făcut de liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, care a explicat că este vorba despre „un gest normal”.

„Am depus astăzi în Parlament o inițiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeași soartă”, a scris socia-democratul pe Facebook.

Potrivit deputatului, eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari este o prioritate.

Din motive știute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea așteaptă acest lucru din partea politicienilor. Am avut discuții cu mulți dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaților și senatorilor este o prioritate”, a mai transmis Alfred Simonis.

Anul trecut, în luna mai, Curtea Constituțională lua o decizie prin care eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor era declarată neconstituțională, ceea ce a permis ca din iunie 2022 acestea să reintre în plată. Iar odată cu reintrarea în plată, și numărul pensiilor speciale a crescut treptat. Dacă în septembrie 2022, numărul acestor beneficiari era de 820, în decembrie numărul a crescut la 829, iar la începutul lunii mai numărul ajunsese la 843 de pensionari speciali, care au trecut cel puțin un mandat prin Parlament.

În prezent, 585 de foști deputați beneficiază de pensii speciale, în timp ce 258 de beneficiari sunt deputați, potrivit unor răspunsuri primite de „Adevărul” de la Cameră și de la Senat. În primele patru luni ale anului, 8 foști parlamentari și-au depus dosarul și le-a fost acceptat pentru a beneficia de pensie specială, dintre cei care au fost la Camera Deputaților.

Pe de altă parte, la Senat, de la începutul anului și până la oferirea răspunsului, la începutul lunii mai, încă șase persoane își depuseseră dosarul și primiseră aprobarea pentru o pensie specială. 144 au un mandat, 55 au două mandate și 59 trei sau mai multe mandate. În cazul deputaților, 371 de aleși primesc banii pentru un singur mandat, 123 de foști parlamentari pentru două, iar 91 pentru trei sau mai multe mandate.

Leave a reply