marți, ianuarie 21

Alfalfa sau lucerna: proprietăţi şi beneficii

0
3997

Pe lângă faptul că este un aliment foarte hrănitor, lucerna este şi un remediu bun în tratarea anemiei și a afecțiunilor urinare sau pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile, spune în revista de specialitate webconsultas.com, Jordi Cebrián, jurnalist specializat în plante medicinale.

Conținutul său nutritiv ridicat și prezența anumitor principii active, cum ar fi fitoestrogenii și izoflavonele, fac din această plantă un aliat de primă clasă pentru medicina naturală și practica dietetică.

Este una dintre cele mai răspândite culturi în climele temperate ale ambelor emisfere. Crește într-o mare varietate de soluri și clime. De asemenea, este una dintre principalele resurse în culturile irigate.

Numele de lucernă ar putea deriva de la termenul arab „alfasasat”. Alfalfa este o plantă pentru furaje, care este cultivată pe scară largă în toată Europa, de aceea nu este dificil să o găsești  în câmpurile deschise și în pajiști. Florile sale sunt vizitate de albine și alte insecte.

  • Ingrediente active de lucerna

Alfalfa se remarcă prin conținutul ridicat de săruri minerale, vitamine și estrogeni vegetali, care explică importanța sa mare ca element alimentar, ginecologic și nutrițional.

  • Principiile active ale lucernei care definesc acțiunea terapeutică:
  1. Alfalfa conţine proteine ​​vegetale, ce reprezintă până la 20% din greutatea sa uscată.
    Este deosebit de bogată în vitamine, începând cu cele din grupa B (niacină, riboflavină, tiamină), vitamina C, A, E și vitamina K, ceea ce îi conferă puterea sa anti-hemoragică și hemostatică. În cazul vitaminei C, 100 g de frunze uscate oferă până la 400 mg de acest micronutrient atât de esențial pentru viață.
  2. La fel de important este și conținutul său de săruri minerale, precum calciu, fier, magneziu, fosfor, siliciu, sodiu, potasiu și seleniu, în proporții variabile, atingând 10% din greutatea sa uscată.
  3. Flavonoide precum quercitina, xantofila, clorofila, luteolina, apigenina, carotenii și beta-carotenii au capacitate antioxidantă.
  4. Fitoestrogenii precum coumestrolul, izoflavonele precum genisteina și diosgenina, au capacitate estrogenică și antiinflamatoare.
  5. Fitosteroli precum beta-sitosterol și stigmasterol.
  6. Coumarine (esculetin) și saponozide în cantitate mai mică.
  7. Urme de alcaloizi, cum ar fi stachidrina, betaina și trigonelina, localizate în special în semințe.
  8. Enzime digestive.
  9. Aminoacizi: triptofan, arginină, asparagină.
  • Proprietățile Alfalfa și beneficiile pentru sănătate

Lucerna este un aliat excepțional al sănătății noastre și, datorită spectrului larg de virtuți, poate fi consumată în scop dietetic pentru a uşura tratarea unei game largi de patologii și afecțiuni și ca o contribuție nutritivă. În acest scop, se consumă atât frunze cât și semințe de lucerna.

Acesteia i se atribuie proprietăți anti-anemice, hemostatice, anti-hemoragice, antiinflamatorii, vitamine, remineralizante, diuretice, restaurative, emmenagoge, galactogene, digestive și de scădere a lipidelor.

  • Diversele beneficii ale alfalfa (lucernei):
  1. Anemia cu deficit de fier, când organismul nu are suficiente globule roșii sănătoase. Contribuția fierului și a altor minerale oferite de aportul de lucernă, ușor de asimilat, ajută la producerea de noi globule roșii, ceea ce contribuie la combaterea anemiei. De asemenea, se urmărește diminuarea deficienței de vitamine și minerale, în stări de slăbiciune, oboseală, stres și datorită menstruației grele și persistenței diverselor sângerări.
  2. Vitamina K, prezentă în lucerna, îi conferă o mare capacitate anti-hemoragică și hemostatică. Este cunoscută ca un bun ajutor pentru tratarea hemoragiilor nazale, capilare, gastrice și uterine, precum și pentru aplicarea vânătăilor produse de o lovitură sau contuzie. De asemenea, este util pentru ameliorarea sângerărilor în hemoroizi și vene varicoase.
  3. Alfalfa este considerată un bun aliat al sănătății femeilor. Este recomandat pentru sprijin în timpul menopauzei ce poate acționa ca un substitut natural al hormonilor, datorită efectului estrogenic conferit de moleculele prezente în lucerna, cum ar fi coumestrol sau izoflavone. Ajută la ameliorarea unora dintre simptomele acestei perioade, cum ar fi bufeurile, transpirațiile de noapte, slăbiciunea, migrena și oboseala cronică.
  4. Această plantă se comportă ca un diuretic puternic, ceea ce o face o resursă bună pentru a trata anumite afecțiuni urinare, cum ar fi inflamația vezicii urinare sau cistita, inflamația renală sau nefrita, inflamația canalului de prostată sau prostatita și pentru a preveni formarea de pietre la rinichi.
  5. Poate fi utilizat ca tonic natural și restaurator, util în stări de convalescență, reticență și slăbiciune generală.
  6. Are efect de curățare și detoxifiere și, în combinație cu alte plante care își intensifică acțiunea, poate fi eficient în promovarea dispariției impurităților pielii, cum ar fi acneea juvenilă, eczema și fierberea, în tratamente de lungă durată.
  7. Alfalfa ajută la îmbunătățirea digestiei, metabolizează mai bine grăsimile și carbohidrații, ajută la combaterea inflamației gastrice și a greutății stomacului.
  8. Datorită marii sale bogății în minerale, cum ar fi fierul, fosforul, potasiul și calciul, este creditat cu capacitatea de a întări masa osoasă și, la nivel preventiv, de a fi utilă pentru prevenirea fracturilor la vârstnici și pentru tratarea osteoporozei.
  9. Datorită bogăției sale în vitamina C și flavonoide, poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la creșterea capacității noastre de a rezista afecțiunilor respiratorii, cum ar fi atacurile de astm, stările de gripă și diverse alergii.
  10. Datorită bogăției sale în minerale precum siliciu și fier, precum și în vitaminele A, B și C, folosirea lucernei poate ajuta la întărirea părului, a unghiilor și a pielii.
  • Contraindicații și precauții pentru utilizare Alfalfa

Ca majoritatea leguminoaselor, lucerna este, în general, o plantă sigură atunci când este luată în doze rezonabile. Cu toate acestea, există situații în care, din prudență, consumul său este contraindicat sau este indicat să-l limitezi.

  • Persoanele sau situațiile care ar trebui să ia măsuri de precauție cu utilizarea de lucernă în alimente, germeni, perfuzii sau suplimente, cum ar fi capsule sau pulbere sunt:
  1. În timpul sarcinii și alăptării este indicat să nu o luați în formă concentrată, în extract sau în doze terapeutice. Datorită prezenței fitoestrogenilor, acesta ar putea interfera la nivel hormonal în sarcină și alăptare. Prin urmare, din motive de siguranță, este de preferat să se excludă consumul său.
  2. Când există tulburări care afectează starea hormonală, cum ar fi cancerul uterin, endometrioza și miomatoza uterină, aportul de lucernă trebuie restricționat și, în orice caz, trebuie supravegheat de un medic specialist.
  3. Alfalfa ar putea spori acțiunea sistemului autoimun, ceea ce ar afecta negativ bolile legate de imunitate, cum ar fi lupus eritematos sau artrita reumatică.
  4. În combinaţie cu medicamente pentru hipertensiune arterială, colesterol ridicat, anticoagulante, cum ar fi warfarina și antidiabetice.
  5. Consumul de estrogeni în menopauză nu trebuie combinat cu extracte de lucernă.
  6. Extractele cu lucerna ar putea reduce eficacitatea medicamentelor care suprimă răspunsul imun (imunosupresoare), cum ar fi ciclosporina, deci nu luați ambele doze în același timp.
  7. Alfalfa i se atribuie un ușor efect de fotosensibilitate la lumina soarelui atunci când este luată în doze mari și nu este compatibilă cu medicamente care ar putea provoca același efect fotosensibilizant, cum ar fi amitriptilina (analgezic și antidepresiv), levofloxacină (antibiotic) și altele .

A se consulta întotdeauna medicul când urmăm un tratament
cu această plantă în acelaşi timp cu medicamente.


notă: Alfalfa, la fel ca orice altă plantă, trebuie să fie foarte bine controlată atunci când este păstrată în umiditate, deoarece pot prolifera unele bacterii dăunătoare și chiar periculoase. 

  • Formule din plante și utilizări în bucătărie

Ușor de găsit în centrele de dietă și în centrele alimentare naturale și organice. În acest caz, mai ales, sub formă de germeni, semințe deshidratate etc.

 

 

 

  • Moduri de consum a lucernei:
  1. În infuzie de planta uscată de lucerna, până la 3 căni/ zi.
  2. În extract lichid, până la 50 de picături în 3 doze.
  3. În capsule de lucerna sau în pulbere vrac.
  4. Sub formă de tinctură alcoolică, amestecată cu suc de fructe sau apă, aproximativ 50 de picături în 2 doze/ zi.
  5. Semințe de lucerna prăjite pentru a se încorpora în pâine și prăjituri.
  6. Suc de legume cu germeni de lucerna.
  7. Salata de Alfalfa
  • Formule sau remedii naturiste cu lucerna făcute acasă sau pregătite de medic specializat

Formula pentru tratarea anemiei și slăbiciunii deficienței de fier:

Ingrediente: Alfalfa, poseta ciobanului, urzica mai mare, loosestrife violet, ovăz și mentă.
Mod de preparare: Până la patru linguri de amestec în părți egale pentru un litru de apă. Se fierbe doar câteva minute, se lasă să se odihnească încă 10 minute și se strecoară.
Doza: Se bea în timpul zilei, chiar și de la frigider. Pentru a îmbunătăți aroma se adăuga miere de rozmarin sau stevia în doze foarte mici.


Formula pentru ameliorarea unor simptome ale menopauzei (bufeuri, transpirații, slăbiciune):

Ingrediente: Alfalfa, salvie, trifoi de pajiște, floare de pasiune, hamei și fenicul.
Mod de preparare: O lingură de amestec pentru fiecare pahar cu apă. Îndată ce începe apa să fiarbă, se adaugă ierburile. Se lasă la repaus, acoperit, aproximativ 10 minute. Pentru a îmbunătăți gustul amar al formulei se adaugă miere.
Doza: Două pahare pe zi, ultimul cu puțin înainte de culcare.

  • Utilizări de lucerna în bucătărie

Lucerna are o putere nutrițională remarcabilă ce poate fi utilizată în diferite preparate culinare.

Avocado cu lucerna

Frunzele fragede de lucerna, mai bine dacă sunt lăstari tineri, pot fi consumate crude în salată și fierte în legume, ca și cum ar fi ciorbă sau spanac. Au o aromă intensă.

 

 

 

Germenii de alfalfa, adesea murată, se mănâncă într-o varietate de salate.

Semințele de lucernă măcinate și prăjite sunt de asemenea folosite în tocană și pentru a se încorpora în aluatul de pâine de casă.

 

 

 

VEZI ŞI:

Plante medicinale. Menta – amintirea aromatică a frumoasei nimfe Mintha

VIDEO. Am revenit în grădina de verdețuri din Chicago

Leave a reply