vineri, februarie 3

Alexandru Rafila: „Nu introducem restricții, ci luăm măsuri pentru a ne face populația parteneră”

0
246

Ministrul Sănătăţii susține astăzi o conferință de presă, în cadrul căreia ar putea anunța declararea epidemiei de gripă în România. Alexandru Rafila a a precizat miercuri că este foarte probabil ca această săptămână să fie a treia de creştere consecutivă a cazurilor de gripă şi prin urmare să se declare „stare de epidemie de gripă”.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, declarații:

 • scopul conferinței este de a vă explica contextul epidemic legat de gripă, nu introducem restricții, ci luăm măsuri pentru a face populația parteneră.
 • vârful în cele cinci sezoane pre-pandemice era în luna februarie, deci sezonul gripal este decalat cu câteva săptămâni, este mai rapid
 • în ultima săptămâna de raportare, cea trecută, nr. 52 a anului: 37% dintre probe sunt pozitive.
 • în cele două săptămâni cu sărbători, avem o scădere, dar chiar și așa, avem mai multe cazuri
 • este posibil ca vârful să fie atins în intervalul 10 ianuarie – 10 februarie
 • populația are o imunitate redusă la virusurile gripale
 • durata unei infecții este între 3-4 săptămâni – estimăm că spre sfârșitul lunii ianuarie intrăm pe trend descrescător.
 • recomandări: consultarea medicului de familie, izolarea la domiciliu, consultarea la centrele de evaluare și continuarea vaccinării antigripale
 • la nivelul școlilor: triaj zilnic, utilizarea măștii în anumite circumstanțe, informarea părinților despre semnele infecțiilor respiratorii, asigurarea materialelor de dezinfecție
 • la nivelul angajatorilor: evitarea aglomerării, recomandarea purtării măștilor
 • la nivelul spitalelor: (la indicația managerului), triajul zilnic la personalul medical, purtarea echipamentului de protecție, limitarea programului de vizite, instituirea terapiei specifice virale, continuarea vaccinării antigripale
 • mâine, luni și marți vom avea discuții cu producătorii pentru medicamente. Punem la dispoziție toate formele care pot fi utilizate de Paracetamol și Ibuprofen, Oseltamivir.

Ministrul a declarat că există un anumit algoritm care duce la declararea stării de epidemie în orice ţară din Uniunea Europeană. Astfel, o creştere progresivă timp de trei săptămâni a cazurilor cu minimum 20% în fiecare săptămână consecutiv şi o rată de izolare a virusurilor gripale care depăşeşte 10% din totalul prelevatelor certifică apariţia epidemiei.

Evoluția cazurilor de gripă

 • 12.12.2022 – 18.12.2022
 1. 101.059 infecții respiratorii acute
 2. 644 cazuri de gripă clinică

Cele mai multe cazuri în: Brasov, Cluj, Sibiu, Ilfov și  Bucureşti

 • 19.12.2022 – 25.12.2022
 1. 40.688 infecții respiratorii acute
 2. 2.685 cazuri de gripă clinică

Cele mai multe cazuri în: Braşov, Buzău, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiș, Ilfov și Bucureşti

Rafila a spus că nu consideră că ar fi nevoie de măsuri care să ducă la închiderea activităţii şcolare.

Nu cred să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea activităţii şcolare. Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor şcolare… inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciţi dacă părinţii i-au adus la şcoală în ciuda evidenţelor că au simptome. Vaccinarea împotriva gripei este în continuare recomandată şi pentru personalul didactic sau vaccinarea cu noua formulă a vaccinului împotriva infecţiei cu noul coronavirus este de asemenea recomandată, a susţinut Rafila.

Ministrul a spus că antibioticele nu trebuie utilizate decât în cazul infecţiilor bacteriene şi nu trebuie folosite în infecţiile virale, iar prezentarea la unităţile de primiri urgenţe ar trebui să fie rezervată cazurilor medii şi grave.

Leave a reply