Alexandru Muraru: ”Vladimir Putin va fi aruncat de la putere de către propriul sistem”

0
366

Asistăm la perioada de precolaps a dictatorului Vladimir Putin, declară pentru RFI deputatul PNL Alexandru Muraru. El crede că mobilizarea militară din Rusia este de fapt un model stalinist de control social total.

Aproape 1.500 de manifestanți care protestau față de mobilizarea militară parțială anunțată de Vladimir Putin au fost reținuți în zeci de orașe din Rusia, începând de sâmbătă. Peste 8.500 de ruși au plecat într-o singură zi în Finlanda vecină, de teamă să nu fie trimiși pe front în Ucraina.

Alexandru Muraru spune că invazia rusă din Ucraina este un eșec de proporții.

”Trebuie spus că la șapte luni de la debutul războiului, operațiunea specială, cum o numește Federația Rusă, de fapt o invazie barbară a unei țări suverane reprezintă un eșec de proporții. Această mobilizare, care este practic prima mobilizare a Rusiei de la al Doilea Război Mondial este probabil cea mai nepopulară decizie pe care o ia Putin de la momentul în care a început ascensiunea în Rusia, în 1999. Este o decizie fără precedent, iar mobilizarea a 300.000 de bărbați, așa cum a spus Putin în discursul de pe 29 februarie intră în contradicție directă, așa cum au remarcat specialiștii și jurnaliștii, cu cifrele în sine și cu decretul de mobilizare, pentru că acolo nu se face referire la o mobilizare parțială, ci se face doar referire la bărbați cu pregătire militară, deci nu există nici o garanție că cifra va rămâne aceasta, de vreme ce primele recrutări nu au avut nici o legătură cu pregătirea militară (…).

Este o criză politică majoră, în mijlocul războiului, societatea rusă este direct purtată în război, chiar dacă la început a părut o afacere sau o chestiune a sistemului politic și a lui Putin după 24 februarie, ceea ce se întâmplă după 21 septembrie arată practic că războiul trece direct în casa fiecărei familii din Rusia. Este un model stalinist de control social total”.

Deputatul afirmă că ”este faza de precolaps a oricărui dictator, așa cum și Antonescu și Hitler au făcut la vremea respectivă, implicarea în deciziile militare a elitei politice înseamnă foarte clar o distrugere a oricărui sistem politic și social”.

Întrebat dacă acesta este începutul sfârșitului pentru Vladimir Putin, Alexandru Muraru a răspuns: ”Da, este fără doar și poate că acesta este un demers fără de întoarcere, faptul că Putin în final va fi mai degrabă aruncat de la putere de către propriul sistem, decât de consecințele războiului din Ucraina, pentru că orice sistem politic are acest instinct de a se conserva și e aproape clar că nu toți cei care sunt în preajma lui Putin sunt de acord cu aceste demersuri”.

Leave a reply