Alexandru Muraru (PNL): ”Voi sesiza Tribunalul, pentru scoaterea AUR în afara legii”

Partidul extremist AUR poate fi scos în afara legii fie printr-o decizie de dizolvare luată de CCR, fie prin hotărâre a Tribunalului Municipiului București. Iată ce declară la RFI deputatul PNL Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului și a xenofobiei. El anunță că s-a decis să facă acest demers. Pe de altă parte, parlamentarul liberal consideră regretabil votul unor colegi de partid alături de AUR împotriva legii care protejează copiii din familii sărace.

Alexandru Muraru: ”Suntem la o succesiune de acțiuni cu caracter extremist ale acestui partid toxic, destabilizator, cu acțiune periculoasă. Am spus mereu că în spatele falsului patriotism al AUR stă practic o bombă cu ceas, plantată în România și am condamnat în nenumărate rânduri comportamentul extremist al acestui partid parlamentar, cu acțiuni care au scop clar subminarea valorilor societății românești, societăți libere și democratice. Susțin fără nici un fel de dubiu această chestiune legată de scoaterea acestui partid în afara legii și probabil că cei care au intervenit pe subiect nu cunosc legislația românească.

Există două mari căi prin care un partid parlamentar sau un partid politic poate fi scos în afara legii.

  1. În primul rând se poate face printr-o dizolvare printr-o decizie a CCR și aceasta poate fi realizată la sesizarea președinților celor două Camere sau a Guvernului. Din punctul acesta de vedere, criteriile pentru această decizie includ încălcarea principiilor statului de drept, a suveranității, a integrității sau a independenței României sau militarea împotriva pluralismului politic și în acest context, Parchetul General ar putea sesiza CCR pentru dizolvarea AUR. Reamintesc aici, există mai multe dosare penale deschise în urma acțiunilor AUR, care au inclus de-a lungul timpului violențe la adresa demnitarilor români, fie în Parlamentul României, fie în alte instituții, au fost marșuri ale urii, proteste, descinderi în instituții românești, cum a fost de exemplu Primăria Timișoara, descinderi la domiciliile unor demnitari români.
  2. A doua posibilitate este aceea prin hotărâre a Tribunalului Municipiului București, adică instituția care acordă legitimitate și consfințește crearea unui partid politic. Această a doua cale poate fi urmată, dacă se constată încălcarea principiilor despre care am vorbit mai devreme și care sunt foarte clar vizibile în acțunile AUR de până acum și această sesizare poate fi făcută de către persoane fizice, iar conform articolului 30 din Constituție, un partid politic poate fi dizolvat dacă se constată că acesta a încălcat prevederile privind interzicerea defăimării țării, a națiunii, îndemnul la agresiune, la război, la ură rasială, națională, de clasă, religioasă, incitarea la discriminare, care este de asemenea extrem de prezentă în discursurile oficiale și în acțiunile acestui partid extremist AUR, separatismul teritorial, violența publică, incitare la violență publică, precum și manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

M-am decis să fac acest demers privind scoaterea AUR în afara legii

Leave a reply