Liberalul Alexandru Muraru, despre recuperarea tezaurului românesc din Rusia

0
608

România trebuie să continue demersurile pentru recuperarea tezaurului Băncii Naționale a României, aflat în Rusia, spune deputatul PNL Alexandru MuraruDupă ce Ucraina va câștiga războiul, retrocedarea tezaurului ar trebui să fie o condiție pentru revenirea Rusiei pe scena internațională, spune parlamentarul.

Astăzi se împlinesc 105 ani de când Consiliul de Miniştri hotăra, la propunerea lui Nicolae Titulescu, atunci ministru de finanţe, strămutarea sediului şi avutului Băncii Naţionale a României în Rusia. Cantitatea de aur depozitată la Moscova a ajuns la valoarea de 315.154.980 lei, fiind vorba despre 91,5 tone aur fin, a scris Muraru pe Facebook.

Conform documentelor oficiale, încheiate între guvernele Rusiei şi României, aceste valori se aflau „sub garanţia guvernului imperial al Rusiei în ceea ce privea siguranţa transportului, siguranţa depozitului şi siguranţa revenirii în România”. Dar, după cum bine ştiţi, după venirea bolșevicilor la putere, acest lucru nu s-a mai întâmplat, a continuat el.

Tezaurul BNR rămâne singurul caz în care o rezervă de aur monetară este încredințată cu acte în regulă și cu toate garanțiile depozitarului că va fi returnată oricând la cererea proprietarului, pentru ca ulterior aceste obligații asumate conform tuturor normelor și cutumelor internaționale să nu mai fie respectate, a mai scris Muraru.

Leave a reply